Путин одликовао хероје, пилота и копилота

Бета

16. 08. 2019. у 16:33

Путин одликовао хероје, пилота и копилота

Руски председник Владимир Путин / Фото Тањуг АП

Руски председник Владимир Путин доделио је титуле Херој Русије двојици пилота компаније "Урал Ерлајнс" који су принудно слетели на поље кукуруза у предграђу Москве, спасивши животе 223 путника
Руски председник Владимир Путин доделио је данас орден Хероја Русије, највишу националну медаљу, пилоту Дамиру Јусупову који је одмах након полетања успео да принудно спусти авион са 233 путника на њиву јер је јато галебова упало у моторе.Искусни капетан Јусупов рекао је да је брзо слетање била његова једина опција и да се није бојао да то учини. Он је рекао и да се надао да ће успети да се врати на аеродром након што је од удара птица отказао један мотор, али пошто је убрзо отказао и други није имао избора.

Људи широм Русије окарактерисали су Јусупова као хероја.

"Чудно је, а ја сам стидљив. Нисам осећао страх. Видео сам испред нас поље кукуруза и надао се да могу да слетим што лакше. Покушао сам да смањим вертикалну брзину при слетању како би слетео што лаганије и равније спустим", рекао је Јусупов новинарима у телевизијском интервјуу из Јекатеринбурга.

Путин је медаљу Хероја Русије доделио и другом пилоту авиона, 23-годишњем Георгију Мурзину, а остатак посаде је добио друга висока одликовања.

Прочитајте још: НЕСРЕЋА И ПОДВИГ ПИЛОТА: Слетањем на трупу у поље кукуруза избегнута трагедија

Јусупов је поздравио своју кабинску посаду која је успела да евакуише путнике и извинио се путницима јер нису успели да их доведу до одредишта – Симферопола на Криму.

"Желим брз опоравак свим повређенима и да се не плаше летења", додао је.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да су 74 особе затражиле лекарску помоћ после слетања, а здравствени званичници саопштили су да су 23 особе одведене у болницу, али да су сви осим једне особе пуштени након прегледа.

Удари птица у авионе се често дешавају широм света, иако аеродроми користе сигнале за опасност од птица, ваздушне топове и друге методе да би их отерали са писте. Мотори авиона обично исеку мање птице, које нису опасне, али они нису дизајнирани да издрже ударе јата птица или већих птица.

Неки руски званичници рекли су да је могуће да је јато галебова које је ударило у Јусупов авион привучено неком нелегалном депонијом у близини аеродрома. Локалне власти потврдиле су након проверавања да се у близини налази неколико депонија, укључујући и нелегалне. Много језера се такође налази у близини аеродрома Жуковски са ког је авион полетео, а која привлаче галебове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације