Хонг Конг спрема пакет мера за подршку економији

Танјуг

четвртак, 15. 08. 2019. у 17:28

Хонг Конг спрема пакет мера за подршку економији

Фото Тањуг-АП

Власти Хонг Конга најавиле су данас пакет мера економске подршке вредан 19,1 милијарди хонкошких долара (2,44 милијарде америчких долара), због последица које трпи тај азијски финансијски ценар услед ескалације политичких протеста

Власти Хонг Конга најавиле су данас пакет мера економске подршке вредан 19,1 милијарди хонкошких долара (2,44 милијарде америчких долара), због последица које трпи тај азијски финансијски ценар услед ескалације политичких протеста и дуготрајног кинеско-америчког трговинског рата.

Хонкошки секретар за финансије, Пол Чан, најавио је тај план на конференцији за новинаре, након што је саопштио да се очекује да влада смањи прогнозу раста бруто домаћег производа за 2019. годину на распон између нула и 1,0 одсто са првобитних 2,0-3,0 процента, преноси Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - OVO SU DEMONSTRANTI IZ HONGKONGA: Mladi su i obrazovani, evo koga mrze i šta ih motiviše

Чан је рекао да економске мере укључују субвенције за сиромашне и за предузетничке фирме.

Градоначелница Хонг Конга, Кери Лем, упозорила је прошле седмице да ће пад економске активности погодити градску привреду попут "цунамија", и да ће њена администрација предузети "одважније" мере за подршку привредном расту.

Хонг Конг ће сутра објавити коначне статистичке податке за друго тромесечје и своје најновије економске пројекције.

Према раније објављеним прелиминарним показатељима, економија те кинеске административне области забележила је у периоду април-јун раст од 0,6 одсто у односу на годину раније, исто као у првом кварталу, али много мање од очекивања економиста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације