Норвешка агенција за нуклеарну безбедност анализира мале количине радиоактивног јода откривеног на северу Норвешке после експлозије током ракетног теста у Русији.

Агенција је саопштила да је радиоактивни јод откривен у њеној станици за филтрацију ваздуха у Сванховду код руске границе. Две земље раздваја река.

Узорци су прикупљени у периоду од 9. до 12. августа, док се инцидент догодио у региону Архангелск на северу Русије 8. августа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Rusija: Nema opasnosti od radijacije

"Тренутно није могуће одредити да ли су последња открића јода повезана са акцидентом у Ахангелском прошле недеље. Настављамо са чешћим узорковањима и анализама", наводи се у саопштењу агенције.

Таква мерења радијације нису необична у Норвешкој пошто њене станице за праћење детектују радиоактивни јод шест до осам пута годишње а узрок је обично непознат.

Ниво радијације у руском граду Северодвинску повећао се након 8. августа и несреће која се догодила током тестирања ракетедо 16 пута, а лекари који су лечили жртве акцидента су послати у Моксву на преглед, јавио је ТАСС.

Русија је у суботу признала да је експлозија у бази за лансирање пројектила била нуклеарног карактера и да је притом погинуло најмање петоро људи.