САМО дан пре смрти милијардера Џефрија Епстајна (66) у њујоршком затвору објављени су, доскора тајни, судски документи који би могли да инкриминишу неке од најмоћнијих људи, иначе пријатеље покојног тајкуна. Међу хиљадама страница се помињу имена политичара, бизнисмена и других који су заједно с Епстајном сексуално искоришћавали малолетнице, неке старе свега 14 година.

Прочитајте још: Трамп тражи пуну истрагу о Епстајновој смрти

Истрага ће се највероватније усредсредити на помагаче на челу са Британком Гислејн Максвел (58), ћерком покојног медијског тајкуна Роберта Максвела, али и Епстајновом девојком која је, према оптужбама, била његова главна сарадница у врбовању и подвођењу малолетница. Звали су је "мадам куће".

Документи произлазе из приватне тужбе коју је Епстајнова жртва Вирџинија Џиуфре Робертс поднела против Максвелове, тврдећи да су је сексуално искоришћавали у вилама у Њујорку, Њу Мексику, Палм Бичу на Флориди и на приватном острву Литл Сент Џејмс на Карибима. Оно је прозвано "педофилско острво", или "острво оргија".

Прочитајте још: КОМЕ ЈЕ ЛАКНУЛО ЗБОГ СМРТИ ЕПСТАЈНА? Моћници у пауковој мрежи око милионера педофила, Србија једно име памти по злу

У исказу се као Епстајнови партнери у злочину помињу финансијер Глен Дабин, бивши сенатор Џорџ Мичел, бивши гувернер Новог Мексика Бил Ричардсон, покојни научник са МИТ Марвин Мински, али и британски принц Ендрју.

- Мој цели живот вртео се око тога да задовољавам ове мушкарце и чиним Гислејн и Џефрија срећним. Читав њихов живот вртео се око секса - рекла је Џиуфре адвокатима.

Бакингемска палата одлучно пориче да је војвода од Јорка имао било какав сексуални контакт или везу са Вирџинијом Робертс, иако постоји фотографија на којој су он и малолетна Џиуфре загрљени и насмејани.