Огромна већина продемократски оријентисаних демонстраната у Хонгконгу има универзитетско образовање, готово половина су двадесетогодишњаци и готово сви презиру полицију, показало је испитивање хонконшких универзитета о томе ко су учесници масовних протеста који већ недељама трају на улицама Хонгконга.

Прочитајте још: Хонгконг: После сукоба, на аеродрому се ситуација смирила (ВИДЕО)

Истраживаци са четири хонконшка универзитета спровели су истраживање тако што су интервјуисали демонатсранте током 12 протеста, укључујући масовне скупове, али и "мобилне" и "статичке" протесте, пренео је портал Index.hr.

Установљено је да су 54 одсто учесника мушкарци, а 46 одсто жене, од 6.688 испитаника, чак 77 одсто има високо образовање, а 21 одсто средње.

Прочитајте још: Пекинг осуђује "скоро тероризам" на аеродрому у Хонгконгу

Најзаступљенији међу демонстрантима били су млади - од 20 до 29 година, 49 одсто, а следе 30-годишњаци (између 30 и 39 година) 19 одсто, те млађи од 20 година 11 одсто. Демонстраната од 40 и више година је 16 процената.

Педесет одсто демонстраната сматра себе припадницима средње класе, док је 41 одсто рекло да су на друштвеној лествици "одоздо према горе".


На питање шта их је мотивисало да учествују у демократском покрету, 87 испитаника одговорило је да желе повлачење предлога закона о изручивању, 95 је незадовољно начином на који је полиција деловала током протеста, а 92 одсто учесника протеста позвало је на оснивање независног комитета за истрагу полицијског насиља.