ИНСПИРАЦИЈА ЗА ТЕРОРИСТЕ У СВЕТУ: Убица из Крајстчерча писaо из затвора

Д. Д. С.

среда, 14. 08. 2019. у 13:32

ИНСПИРАЦИЈА ЗА ТЕРОРИСТЕ У СВЕТУ: Убица из Крајстчерча писaо из затвора

Фото АП Брентон Терант

Оптужени за убиство 51 особе у џамијама у Крајстчерчу на шест страна је писао извесном Алану о свом једномесечном путовању у Русију 2015. године

УПРАВО у тренутку када су осумњичени за убиства у САД и Норвешкој издвајали као своју "инспирацију" масовног убицу са Новог Зеланда Брентона Харисона Теранта (28), на сајту познатом по величању беле расе освануло је, његовом руком исписано, писмо које је послао једном Русу, из затвора.

Оптужени за убиство 51 особе у џамијама у Крајстчерчу на шест страна је писао извесном Алану о свом једномесечном путовању у Русију 2015. године, уз упозорење на надолазећи "велики сукоб" и позив на оружје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - STRAVIČAN MASAKR NA NOVOM ZELANDU: 49 mrtvih, 48 ranjenih u pucnjavama na džamije (FOTO/VIDEO)

Писмо које се појавило пет месеци после Терантовог масакра, а уочи његовог данашњег најављеног, па повученог, појављивања пред судом, изазвало је оштре реакције и невоље новозеландским властима. Сви затвореници на Новом Зеланду имају права која укључују слање и примање поште, али после овог инцидента министар за затворе Келвин Дејвис признао је да то није требало дозволити и овом затворенику.

Објаснио је да затвори могу да задрже писма и да су то учинили са некима које је Терант покушао да пошаље или су му била намењена. Терант се по хапшењу изјаснио да није крив ни за тероризам, ни убиство, ни покушај убиства. Суђење ће му почети у мају идуће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације