ХИЉАДЕ ВАТРОГАСАЦА У БОРБИ СА ВАТРЕНОМ СТИХИЈОМ: Пожар на Евији ван контроле, велика еколошка катастрофа

Танјуг

среда, 14. 08. 2019. у 09:17

ХИЉАДЕ ВАТРОГАСАЦА У БОРБИ СА ВАТРЕНОМ СТИХИЈОМ: Пожар на Евији ван контроле, велика еколошка катастрофа

Фото Танјуг / АП

На хиљаде ватрогасаца бори се против шумских пожара у Грчкој, а највећи је на острву Евија, северно од Атине, који и даље букти ван контроле
На хиљаде ватрогасаца бори се против шумских пожара у Грчкој, а највећи је на острву Евија, северно од Атине, који и даље букти ван контроле.

Према јутрошњим информацијама, ситуација је мало боља.

"Ситуација је изгледа боља, ватрогасци су уложили велике, надљудске напоре", рекао је регионални гувернер за централну Грчку Костас Бакојанис за телевизију Скај.

Бакојанис је навео да је пожари компликовани за гашење, али је истакао да људски животи нису угрожени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Plamen zahvatio Eviju i Tasos, stotine vatrogasaca bore se sa vatrenom stihijom, evakuisani manastir i dva sela (FOTO+VIDEO)

У Грчкој је у року од 24 сата, у периоду од понедељка до уторка, букнуло 56 пожара, преноси АП.

Портал Катимерини је пожар у централним деловима Евије назвао великом еколошком катастрофом. Наводи се да је пожар обухватио фронт који се протеже на 12 километара и да је проглашена ванредна ситуација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - BESNI VATRA NA EVIJI: Evakuacija iz pet naselja, uhapšen čovek koji je izazvao požar (VIDEO)

Пожар на Евији је синоћ био ван контроле у близини села Макријмали, Контодеспоти, Платанија и Ставрос која су, заједно са једним манастиром, евакуисана.

Око 500 становника те области евакуисано је до поднева у уторак. Неки су евакуисани полицијским аутобусима, док су други користили сопствена возила.

Пожар гаси 280 ватрогасаца, волонтера, војника, а ангажовано је и шест канадера и шест хеликоптера.

Грчка је затражила помоћ од европске организације за цивилну заштиту, а канадере су послале Хрватска и Италија.

Премијер Кирјакос Мицотакис прекинуо је летовање које је проводио на Криту и вратио се у Атину.

"Услови су изузетно тешки", рекао је јуче Мицотакис, захваливши се ватрогасцима. Он је истакао да је заштита људских живота приоритет.

Према непотврђеним информацијама, један ватрогасац волонтер је наводно задобио опекотине и пребачен је у болницу у Атину.

Дим који се ширио од пожара прекрио је у уторак полуострво Атика, укључујући и Атину, која је удаљена око 110 километара.

Грчка телевизија објавила је снимке на којима се види како је густ, црни дим прекрио област, док ветар разноси пепео километрима далеко.

Званичници цивилне заштите су упозорили људе у погођеним областима, посебно старије, децу и оне којима имају срчаних или проблема с дисањем, да остану у затвореном простору и да наместе клима уређаје тако да се користи ваздух само из просторије.

Пожар је избио три сата после поноћи по локалном времену, а распирује га снажан ветар који заједно са неприступачним тереном отежавају напоре ватрогасаца да се изборе с пожаром који је захватио шуму која је обухваћена програмом ЕУ Натура 2000.

Још један пожар мањих размера избио је у северном делу Евије, против којег се бори 15 ватрогасаца, хеликоптер и мањи канадер.

На десетине ватрогасаца, два канадера и хеликоптер, боре се против пожара и на острву Тасос.

Трећи пожар букти код Тебе, северозападно од Атине, пренео је АП, напомињући да су у Грчкој, у време повећаног ризика од избијања пожара, за јавност затворени паркови и шумски предели.

Више од 30 ватрогасаца бори се против пожара који је избио и на југу Грчке, а који је делимично стављен под контролу после једног сата.

Шумски пожари ван контроле букте у још најмање четири региона у Грчкој. У последња три дана, ватрогасци су интервенисали 182 пута, преноси Ројтерс.

Грчка се често током сушних летњих месеци суочава с пожарима, а власти су упозориле на повећан ризик од избијања пожара ове недеље.

Активисти за заштиту животне средине сматрају да све већи број пожара широм света представљају забрињавајући симптом глобалног загревања.

Прошле године, у летовалишту Мати у близини Атине, 100 људи је погинуло у пожару.

КОМЕСАР: ВАЖНА ЕВРОПСКА СОЛИДАРНОСТ У КАТАСТРОФАМА

Европски комесар за пружање помоћи Христос Стилианидес истакао је данас важност европске солидарности приликом природних катастрофа истичући да је покренут европски спасилачки механизам за гашење пожара на грчком острву Евија.

Он је, после разговора са грчким министром за цивилну заштиту Михалисом Хрисохоидисом у Атини рекао да је, на основу искуства које има као комесар и на основу пожара које је видео на многим местима, уверен да је ситуација на Евији и далље веома тешка.

Стилианидес каже да је неопходна припрема и превенција против пожара који су последица климатских промена, преноси агенција АНА.

Грчка је затражила помоћ од европске организације за цивилну заштиту, а канадере су послале Хрватска, Италија и Шпанија.

Хиљаде ватрогасаца боре се против шумских пожара у Грчкој, а највећи је на острву Евија, северно од Атине, који и даље букти ван контроле.

Портал Катимерини је пожар у централним деловима Евије назвао великом еколошком катастрофом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације