На аеродрому у Хонгконгу ситуација се вечерас смирила након краткотрајног сукоба полиције и антивладиних демонстраната.


Највећи број демонстраната напустио је аеродром након сукоба са полицијом, јавио је АП. Они су саопштили да планирају да се ту врате сутра ујутру.


Нешто раније дошло је до сукоба демонстраната и полиције, која је ушла на терминал где је због протеста паралисан рад у овој фреквентној ваздушној луци већ два дана.


Полицајци су користили бибер спреј у покушају да растерају демонстранте који су блокирали улаз на терминал колицима за пртљаг.

Прочитајте још: Армија Кине све ближа Хонгконгу

Неколико људи полиција је одвела у полицијски комби на аеродрому.

Демонстранти су, са друге стране, ухватили две особе због сумње да су прикривени агенти, преноси АП.

Током дана летови су на кратко обављани да би потом сви преостали били отказани, а лидерка Хонгконга Кери Лам је упозорила да су демонстранти скренули ситуацију "на стазу без повратка".

Прочитајте још: КОЛАПС У ХОНГКОНГУ: Протести отказали летове

Блокада аеродрома и протести који трају од јуна организовани су због тога што многи становници Хонгконга виде све већу ерозију слобода које су им обећане 1997, када је Кина под вођством Комунистичке партије преузела ту територију, која је некада била британска колонија, пише АП.

Те сумње подстичу протесте, који су изграђени на претходном опозиционом покрету, који је паралисао већи део града током седам недеља 2014. године.

Тај покрет је на крају избледео, а његови челници су у затвору због оптужби за узнемиравање јавности, наводи АП.Централна влада у Пекингу окарактерисала је тренутни протестни покрет као нешто што се приближава "тероризму" и представља "егзистенцијалну претњу" локалном становништву