ВАШИНГТОН - САД су данас саопштиле да су одложиле примену додатних царина од 10 одсто на део кинеске робе вредну 300 милијарди долара коју је, почетком августа увео председник Доналд Трамп са почетком важења од 1. септембра

Прочитајте још: Кина уводи царине и прекида куповину америчких пољопривредних производа

Америчка трговинска канцеларија је саопштила данас да додатне царине од 10 одсто и даље важе, али да је почетак њихове примене на неке производе померен на 15. децембар. У питању су мобилни телефони, лартоп компјутери, конзоле за видео игре, неке играчке, компјутерски монитори, ципеле и одећа. Главни амерички тржишни индекси су скочили за више од једног процента након објављивања те вести. Иначе, кинеске компаније су, као одговор на ову Трампову одлуку, зауставиле увоз пољопривредних производа из САД.

Прочитајте још: "Судар" атома на Пацифику

У трговинском рату с Кином, САД су раније увеле царине на увоз кинеске робе вредне 250 милијарди долара. Пекинг је узвратио царинама на америчке производе вредне 110 милијарди долара, пре свега усмереним на пољопривредне производе, што је био директан ударац на Трампове присталице међу пољопривредницима.