ПОВРАТАК НА ДУГМИЋЕ: Америчка морнарица избацује из употребе екране на додир

NovostiOnline

13. 08. 2019. у 23:21

ПОВРАТАК НА ДУГМИЋЕ: Америчка морнарица избацује из употребе екране на додир

AP Photo / УСС Џон С. Мекејн

Америчка морнарица планира да избаци из употребе екране осетљиве на додир на својим разарачима, и да их до 2020. године замени конвенционалним механичким командама
Америчка морнарица планира да избаци из употребе екране осетљиве на додир на својим разарачима, и да их до 2020. године замени конвенционалним механичким командама.

Иако је војска САД одувек радо прихватала нове технологије, овога пута уместо екрана, на командне табле ће се вратити ручице, тастери и полуге.

Морнарица је такву одлуку донела након што су, по окончању истраге, објављене информације о судару брода "УСС Џон С. Мекејн", из 2017. године, у коме је погинуло 10 морнара.

Истрага је показала да је до несреће дошло услед компликованог управљачког интерфејса командног екрана осетљивог на додир и лоше обучености морнара, што је довело до судара са другим бродом.

Промене се односе на све бродове (класе ДДГ-51) који сада користе интегрисани електронски систем комнадовања (Интегратед Бридге анд Навигатион Сyстем), преноси Тхе Верге.

Прве промене ће бити извршене током лета 2020. године на броду "УСС Ремејџ", а први потпуно нови разарач у коме неће бити команди путем "тачскрина" биће "УСС Тед Стивенс".

Ове промене, међутим, не значе да се у потпуности одустаје од екрана осетљивих на додир на командном мосту, већ да компјутерски интерфејс мора да буде прилагођен могућности што брже реакције посаде на одређену ситуацију, како би се избегле озбиљније последице.


(Б92.нет)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Milan

14.08.2019. 10:10

Nije zvaka za seljaka. Vojsci uvek treba dati sto jednostavniju tehniku za upotrebu, sve sto je komplikovano zahteva obuku a vecina ljudi ili nece ili ne moze da nauci.