Британија улаже 100 милиона фунти у затворе

Танјуг

уторак, 13. 08. 2019. у 22:28

Британија улаже 100 милиона фунти у затворе

AP Photo

Затвори у Енглеској и Велсу би требало да добију 100 милиона фунти за повећање безбедности и смањење криминала
Затвори у Енглеској и Велсу би требало да добију 100 милиона фунти за повећање безбедности и смањење криминала, саопштила је британска влада.

Такође, најављено је и да ће у многим затворима бити уведене и безбедносне мере које се користе на аеродромима - попут скенера и детектора за метал, преноси ББЦ.

Премијер Борис Џонсон је рекао да ће те мере зауставити унос оружја, дроге и мобилних телефона у затворе, и спречити да они постану "фабрике у којима се лоши људи праве још горима".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сваки 10-ти затвореник у Великој Британији је Албанац

Лабуристи су га оптужили да покушава да поправи стање на неадекватан начин, додајући да је раније непромишљено смањивање броја особља и неулагање у затворски систем и довело до пораста нивоа насиља у затворима.

Премијер је најавио да ће се предвиђеним програмом створити додатних 10.000 места у затворима, као и да ће Тужилаштво добити још 85 милиона фунти током идуће две године, како би се могло носити с порастом стопе криминала у Енглеској и Велсу.

Најављујући издвајање додатног новца за затворски систем, Џонсон је рекао да јавност мора "видети да се правда спроводи, а казна служи како би се осећала сигурнијом".

Иако већина затвора има већ безбедносне мере попут оних на аеродромима, Џонсон наглашава да ће новац бити великим делом уложен у борбу против кријумчарења дроге у затворе и унутар њих, као и смањење насиља и самоповређивања.

У јануару је број напада на особље, као и међу самим затвореницима достигао рекордан ниво, подсећа ББЦ.

Министарство правосуђа је саопштило да ће најављена средства бити одмах доступна, а користиће се, између осталог, и за набавку "врхунске технологије" која открива и блокира модерне телефоне, а које криминалци користе за организовање испоруке дроге или узнемиравање жртава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

буки

14.08.2019. 00:35

Морају да обезбеде што удобнији смештај за албанске пријатеље.