КОЛАПС У ХОНГКОНГУ: Протести отказали летове

И. Станојевић

понедељак, 12. 08. 2019. у 12:21

КОЛАПС У ХОНГКОНГУ: Протести отказали летове

AP Photo

Демонстранти у згради аеродрома у Хонгонгу блокирали рад ваздушне луке. Полиција на улицама са оклопним возилима и воденим топовима

АЕРОДРОМ у Хонгконгу отказао је све летове за које путници нису пријављени до поподневних сати по локалном времену, а разлог је четврти узастопни дан антивладиних демонстрација у овој ваздушној луци који је у петак добио подршку доласком истомишњеника са градских улица. Авионима који су већ кренули ка Хонгконгу биће омогућено слетање.

Саобраћај на путевима ка аеродрому је био закрчен, а на аеродромски паркинг "ни игла није могла да падне".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „OPROSTITE NA NEPRIJATNOSTI”: Demonstranti u Hongkongu dele flajere turistima na aerodromu

Долазак више хиљада демонстраната у један од најпрометнијих аеродрома на свету био је резултат огорчености учесника протеста због бруталности којом је их полиција третирала током викенда. Надирући у аеродромско здање они су викали да "полиција треба да врати око", алудирајући на оштећење вида које је претрпео један демонстрант. Са истом, опомињућом намером, многи су носили повез преко једног ока. Припадници снага безбедности су у недељу увече бацили сузавац на железничку станицу и на демонстранте у неколико насеља широм Хонгконга.

Грађани Хонгконга протестују од почетка јуна због, у међувремену суспендованог, предлога закона о екстрадицији који предвиђа изручење осумњичених Пекингу. Противници закона истичу да он представља претњу слободама Хонгконга, гарантованих и у моменту поновног враћања у окриље Кине, под девизом "једна земља два система".

Биро кинеских власти за Хонгконг и Макао, издао је, поводом ситуације која ескалира, саопштење у коме се истиче да "у Хонгконгу постоји очигледна подршка тероризму, која представља егзистенцијалну претњу становништву тог града" те да стога, "свако мора да сноси последице својих дела, а да према насилном криминалу неће бити милости".

После протеста током оба дана минулог викенда, полицијске снаге изашле су у петак оклопним возилима и воденим топовима на улице и на овај међународни аеродром. Светски медији истичу да је карактер протеста продемократски и листом се сврставају на страну Хонгконга, а против кинеске владе.

ПРОМЕТНО

ВАЗДУШНУ луку у Хонконгу посети годишње око 75 милиона путника и за 12 месеци има 428.000 полетања и слетања. Отворен је 1998. године и данас његове услуге користи више од 120 авио-компанија. Са аеродрома се може одлетети на 220 дестинација.

ЗАХТЕВИ

ПРОТЕСТИ у Хонгконгу трају већ девет недеља, али крај није на видику. Протестни покрет, поред осталог, захтева оставку шефице хонгконшке владе Кери Лам, директне изборе, ослобађање ухапшених на претходним протестима, као и истрагу полицијског коришћења силе против демонстраната.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Bre

12.08.2019. 14:25

Ma demokratski protestvuju! A ako neko zbog toga strada ili izgubi mnogo, ko te pita. Demokratija!