Стручњак америчке морнарице Лајл Голдстајн је у часопису „Нешенел интерест“ коментарисао ко би био јачи уколико би се десио сукоб САД и Русије на мору.

Како преноси Спутњик, претња од сукоба између Русије и Сједињених Америчких Држава на Црном мору је сасвим реална, али руска морнарица ц́е уништити снаге НАТО-а у првим сатима сукоба, пише стручњак америчке морнарице Лајл Голдстајн.

Голдстајн је истакао да Вашингтон наставља да погоршава ситуацију и повец́ава степен напетости са Москвом, организујуц́и војне вежбе Украјина-НАТО дуж руских граница.

 "Вашингтон не схвата у потпуности опасност таквих маневара. Заправо, није тешко замислити рат између САД и Русије, који би почео због случајног потапања брода НАТО-а који учествује у војној вежби неексплодираном мином у тако опасним водама", истиче он.

Према његовим речима, у случају таквог сукоба, снаге НАТО-а, са изузетком Турске, на Црном мору нец́е имати реалан војни значај.

Према конвенцији из Монтреа, амерички носачи авиона не могу да прођу кроз турске мореузе. У супротном би их одмах уништиле руске подморнице, ракетни системи, ракетни чамци и морско ваздухопловство опремљено хиперсоничним противбродским ракетама, као што је нови систем "Кинксал".

Говорец́и о значају носача авиона, који се сматрају поносом и главном снагом америчке морнарице, аутор сматра да би Вашингтон требало да преиспита своју стратегију и, решавајуц́и се њиховог култа, почне да развија подводно наоружање и најновије беспилотне летелице.