Спомен плочи Алојзију Степинцу није место нигде у свету, а камоли у Јерусалиму, изјавио је шеф јерусалимског центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф.

Зуроф је додао да ће учинити све што може да спорна спомен плоча буде што пре буде уклоњена.

Он је то рекао за данашњи Курир, а поводом постављања меморијалне плоче загребачком надбискупу у време НДХ у центру Јерусалима.

Зуроф је изјавио да је тек у четвртак сазнао да је меморијална плоча постављена и то на Путу суза којим је, према предању, последњи пут прошао Исус Христ на путу до Голготе, где је разапет на крст.

"То је одвратно. Под један, не знам ко је то урадио и немам никакву идеју ко би то могао да уради. Много сам тужан због тога јер меморијалној плочи Алојзију Степинцу нема места нигде у свету, а камоли у Јерусалиму. Не могу да узмем чекић и разбијем плочу, али ћу ове недеље учинити све што је у мојој моћи да она што пре буде скинута", рекао је Зуроф.

Алојзијe Степинaц


Степинац је био загребачки надбискуп за време НДХ, који није учинио ништа да спречи усрташке злочине и масовна мучења и убиства Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и другим логорима у Хрватској, наводи лист.

Меморијална плоча Степинцу постављена је још 27. априла ове године на иницијативу Хрватске магистралне делегације (ХМД), чији је заштитник био Степинац, а повод за постављање је било прво ходочашће у Свету земљу од 23. до 30. априла.