Пожари у Сибиру се не смањују, већ постају све јачи и све се више шире упркос интервенцији руских ваздухопловних снага, упозорио је ове недеље Гринпис Русија.

Та група за заштиту животне средине наводи и да се подручје шумских пожара у Сибиру и даље шири, иако гувернер Краснојарска Александар Ус тврди да је у његовом региону дошло до радикалне прекретнице у борби против пожара.

Експерт за пожаре Гринписа Антон Бенеславски истакао је за Јуроњуз да је величина пожара толика да је сада тешко управљати њиме.

Он је додао је да ситуација може бити потенцијално опасна за локално становништво, јер би пожари могли непредвидиво да крену према насељеним подручјима.

Чак и издалека, излагање диму може представљати опасност по здравље, рекао је овај стручњак.

Прошле недеље руско Министарство одбране саопштило је да су његове ваздухопловне снаге у четири дана угасиле пожаре на 753.000 хектара у Сибиру, док су еколози описали пожаре као еколошку катастрофу.

Председник Русије Владимир Путин наредио је у среду руској војсци да учествује у гашењу пожара у Сибиру.

"На стотине људи су погођене ефектима дима", рекао је заменик министра за ванредне ситуације Александар Чупријан, који је у недељу стигао у регион Иркутска ради координације операција гашења пожара.

Ванредно стање проглашено је у пет региона као одговор на пожаре у којима је изгорело више од милион хектара шума, а најтеже погођени региони су Јакутија и Краснојарск.

Док еколошке групе, попут Гринписа, описују догадај као "еколошку катастрофу", руске власти су заузеле мање драстичан приступ - руска Федерална агенција за шумарство навела је прошле недеље да пожари не представљају "претњу људским насељима и економским објектима" и да предвиђени трошкови њиховог гашења премашују пројектовану штету коју би могли да проузрокују.

Више од милион људи до сада је потписало петицију да се прогласи ванредно стање на целој територији Сибира и да се учини више на гашењу пожара.

Шумски пожари резултирају смањењем нивоа подземних вода и могућом несташицом пијеће воде, изазивају респираторне потешкоће код људи и животиња и угрожавају различите врсте фауне и флоре, наводи се у петицији.

У међувремену, корисници друштвених медија који живе у градовима захваћеним димом објављују садржаје који показују лошу видљивост и разговарају о потешкоћама са дисањем.

Пожари у тајги бесне сваке године, али овога лета су досегли невиђену величину и снагу.

Сибирски пожари испуштају више од 166 метричких тона угљен диоксида (ЦО2) - готово колико га 36 милиона аутомобила емитује годишње.

Пожари у сибирским шумама су посебно опасни за климу јер су извор црног угљеника који се таложи на арктичком леду и убрзава његово отапање, навео је Гринпис Русија.