ПАКЛЕНО ЛЕТО У ЕВРОПИ: Готово 3.000 мртвих услед високих температура

Танјуг

петак, 09. 08. 2019. у 20:15

ПАКЛЕНО ЛЕТО У ЕВРОПИ: Готово 3.000 мртвих услед високих температура

AP Photo

Укупно је у Европи умрло 2.964 особа током топлотног таласа, почевши од недеље 22. јула

Скоро 400 људи умрло је у Холандији током недавног рекордног топлотног таласа који је погодио Европу крајем јула, објавила је данас холандска Национална агенција за статистику ЦБС.

Како се наводи, укупно је у Европи умрло 2.964 особа током топлотног таласа, почевши од недеље 22. јула, што је за око 15 одсто више од недељног просека током лета, преноси Ројтерс.

Температурни рекорди почели су да се бележе широм Европе крајем јула и да прелазе 40 степени, а у Холандији је то почело да се догађа од 25. јула.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - UPOZORENjE RHMZ: U subotu još gori pakao, evo dokle će trajati toplotni talas

Број смртних случајева у Холандији током те недеље упоредив је са стопом током два топлотна таласа у 2006. години, који су били међу најдужим икада забележеним у тој земљи, наводи ЦБС.

Око 300 преминулих особа су старији људи, старости преко 80 година, а већина смртних случајева догодила се на истоку Холандије где су температуре више, а топлотни талас траје дуже него у другим деловима земље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ČEKA NAS PAKAO: Narednih dana temperature do 38 stepeni

Холандији има око 17 милиона становника.

Стручњаци за климатске промене упозоравају да би такве високе температуре могле да постану уобичајене због општег загревања планете због емисије штетних гасова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације