СИРИЈА ПРОТИВ ТАМПОН ЗОНЕ: Нећемо турску и америчку окупацију, Курди су обичан алат

Бета

четвртак, 08. 08. 2019. у 12:04

СИРИЈА ПРОТИВ ТАМПОН ЗОНЕ: Нећемо турску и америчку окупацију, Курди су обичан алат

AP Photo

У среду су Турска и Сједињене Државе одлучили су да оснују "центар за заједничке операције" који ће координирати стварање "безбедносне зоне" на северу Сирије
Дамаск "категорично" одбацује америчко-турски споразум о успостављању заједничког оперативног центра за северну Сирију ради успостављања "безбедносне зоне" у претежно курдском региону, известили су у четвртак државни медији.

У среду су Турска и Сједињене Државе одлучили су да оснују "центар за заједничке операције" који ће координирати стварање "безбедносне зоне" на северу Сирије, с циљем да се спречи сукоб снага Турски и Курда.

Прочитајте још:
Шта Ердоган може, а шта сме у Сирији


"Сирија категорично одбацује договор америчког и турског окупатора о стварању онога што они називају сигурносном зоном", пренела је званична новинска агенција Сана из извора у Министарству спољних послова Сирије.

"Тај споразум представља грубу агресију на сиријски суверенитет и територијални интегритет и кршење је принципа међународног права", пожалио се Дамаск.

"Сирија позива међународну заједницу и Уједињене нације да осуде ову америчко-турску агресију која представља опасну ескалацију (...) и поткопава сва настојања да се нађе излаз из кризе у Сирији", додао је цитирани дипломатски извор.

Прочитајте још:
Ердоган: Бранићемо силом своје интересе


Најава америчко-турског споразума у ​​среду уследила је после тродневних интензивних преговора Анкаре и Вашингтона, који желе да избегну нову турску војну операцију против Јединица за заштиту народа (ИПГ) - курдске милиције која контролише подручја северне Сирије.

Дамаск је данас оптужио сиријске Курде да су "алат" у том америчко-турском "непријатељском пројекту", тврдећи да Курди "сносе историјску одговорност".

Сиријске власти позивају Курде да "ревидирају своје ставове и врате се у национални савез", додала је Сана.

Турска је последњих дана претила интервенцијама против курдских положаја на северу Сирије.

Курди, етничка мањина дуго маргинализована у Сирији, створили су полуаутономну зону на северу земље захваљујући сукобу у Сирији, који је избио 2011. године.

Анкара не жели ту аутономију крај своје границе, тврдећи да ће језгра курдске државе подстаћи ионако јаке сепаратистичке амбиције Курда на њеном, турском тлу.

А сиријски режим жели да поново освојити читаву територију своје земље, те зато одбија курдску аутономију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

buki

08.08.2019. 13:44

Ne zna se ko je velikodusniji u poklanjanju sirijske teritorije, Turci ili SAD?!? Deo Golanske visoravni Izraelu, sada Kurdima severni deo, i jos samo da spoje Izrael i Kurde na zapadu, pa Sirija izgubi izlaz na Sredozemno more. Tramp moze Kurde da sačuva za novu upotrebu i negde u sirokoj Americi, ako ih toliko VOLI.

realist.

08.08.2019. 17:53

To nije sigurnosti to su lopovi kad jednom udju i neizlaze vise, zato nedajte da vas rayprce kao Jugoslaviju.