Уместо Велике, мала Британија?

И. С.

понедељак, 05. 08. 2019. у 08:33

Уместо Велике, мала Британија?

Елизабета Друга / Фото Танјуг-АП

Можда ће енглеска краљица морати да прихвати смањење своје краљевине. Неизвесно за све садашње делове државе

ПОСЛЕ најава "тврдог брегзита" по рецепту Бориса Џонсона, на јесен би територија Велике Британије могла рапидно да се смањи. Шкотска и Северена Ирска већ су наговестиле да интензивно размишљају о одласку из Уједињеног Краљевства. Уколико се то оствари, британска краљица мораће да се задовољи неупоредиво мањим краљевством.

Према писању немачког медија Дојче веле, нови британски премијер Борис Џонсон, који је у Даунинг стриту број 10 наследио Терезу Меј, могао би да носи на души прекрајање краљевине. "Тврди брегзит" без прелазне фазе, за који се он залаже, измениће Велику Британију до непрепознавања. Унија Енглеске, Велса, Шкотске и Северне Ирске налази се пред могућим преокретом, после ког више ништа неће бити исто.

Шкотска и Велс имају претензије осамостаљења од Круне, а економски гледано, "тврди брегзит" ће само ојачати такве аспирације. У Северној Ирској, чија ће граница ка Ирској постати нова међа ЕУ, све су гласнији апели за поновно присаједињење матици.

Џонсон се управо вратио са турнеје по Велсу и Шкотској и "провинцији" Северној Ирској. Пријемом никако не може да буде задовољан. Од уздржаног до леденог иде скала реакција које су га дочекивале, тек нешто мало више топлине добио је у Шкотској, где је, како кажу медији, био пребукиран.

Кејти Хауард, социолог са Краљичиног универзитета у Белфасту (Северна Ирска), каже да је у овом моменту неизвесно у ком правцу ће се кретати осећања народа у ова четири конститутивна елемента Велике Британије. После најављеног "тврдог брегзита" под Џонсоновом диригентском палицом, међутим, "емоције ће потећи убрзаном динамиком".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Премијер: Брегзит без споразума може довести до поновног уједињења Ирске

Будући да сваки од елемената носи своје бреме које би могло да резултира одвајањем, и Хауардова каже да је склона да верује да је смањење територије којом, макар симболично, влада британска круна, поприлично реално.

БЕЗ СУБВЕНЦИЈА

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ из Велса претрпели би огромну штету ако од октобра остали без субвенција из бриселске касе. Марк Дракефорд, лабуристички политичар који је шеф владе у Велсу који има ограничену аутономију, упозорава на ову чињеницу, оштро критикујући конзервативног премијера Бориса Џонсона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Zigula37

05.08.2019. 08:51

A kolko ste pljackali po svetu necete ostati gladni ni da se svedete na opstinu.

Гојко

05.08.2019. 09:49

Otprilike isti broj stanovništva i veličine teritorije kao naše KiM.Većina je protestantska,proengleska,a svaki katolik,Irac,je za ujedinjenje sa Republikom Irskom.Fanatici i jedni i drugi...

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

05.08.2019. 10:55

Velika Britanija je otok a ne drzava tako da ne vjerujem da se otok moze smanjiti.

Гојко

05.08.2019. 13:03

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - Pitaj Tompsona dok je još na rivi,da može i Velika Britanija da bude i Mala Britanija / kad se otcepe Škotska i Vels /.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

05.08.2019. 22:08

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije /otok/ i Sjeverne Irske /jedna trecina otoka Irska/.

Niko

05.08.2019. 14:13

Britanija je toliko velika drzava da i presednik Alzira ima vece dvoriste od cele engleske

Миро Марковић

05.08.2019. 15:42

Нека Велика Британија прво врати све што је покрала из њених 50 бивших колонија, нека плати све ратне одштете државама које је војно разорила, нака врати највећи дијамант из краљичине круне (кохинор) народу Индије, одакле је тај дијамант отет, нека се одвоје Северна Ирска, Шкотска, и Велс, па тек тада назвати преостали део Криминална Британија, јер је то заиста заслужила.