Брана Илису у Турској поплавиће историјске споменике?

Танјуг

03. 08. 2019. у 22:54

Брана Илису у Турској поплавиће историјске споменике?

Print screen Youtube

У Турској је почело пуњење вештачког језера насталог изградњом бране Илису на реци Тигар које ће, како се страхује, довести до несташице воде у суседном Ираку, али и потопити неке важне древне локалитете у самој Турској

У Турској је почело пуњење вештачког језера насталог изградњом бране Илису на реци Тигар које ће, како се страхује, довести до несташице воде у суседном Ираку, али и потопити неке важне древне локалитете у самој Турској.


Осим тога, да би се браном обезбедила електрична енергија за југоисточну Турску, мораће да се раселе хиљаде људи чија ће се насеља наћи под водом.


Против преграђивања Тигра одржавани су протести активиста за заштиту животне средине и правника који су се залагали да се тај пројекат не реализује.


Сателитски снимци показују да ниво вештачког језера постепено расте иза бране која је грађена дуже од 10 година и која ће обезбедити 1.200 мегавата електричне енергије за југоисточни део Турске.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NAPUKAO ZID BRANE PRETI DA SE SRUŠI: Helikopter i vatrogasci popravljaju zid ustave


Турске власти нису биле спремне да коментаришу последице стварања вештачког језера чије пуњење је почело просле године али је након протеста Ирака обустављено, наводи Ројтерс.


Брана која је добила подршку турске владе 1997. је најважнији објекат Пројекта Југоисточна Анадолија који има за циљ да поправи положај најсиромашнијег и најнеразвијенијег дела Турске.


Са друге стране, Ирак тврди да ће смањење нивоа једне од две реке које су му главни извор воде, изазвати несташицу воде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NOVI BILANS UŽASA U BRAZILU: Posle pucanja brane 60 mrtvih, 300 nestalih (FOTO)


Око 70 одсто воде коју има, Ирак добија из суседних земаља пре свега путем Тигра и Еуфрата који протичу кроз Турску. Са сателитског снимка се види да је један од важних путева већ поплављен. Борци за екологију су покушали да посете брану и њену непосредну околину у јулу али их је полиција спречила, пренео је Ројтерс.


Турски борци за заштиту животне средине покушали су неуспешно да проблем изнесу пред Европски суд за људска права тврдећи да она представља опасност за археолошке локалитете и наноси штету турској историјској баштини.


Пораст водостаја прети да потопи насеље Хасанкејф старо 12.000 година, а житељи су већ одатле пресељени у Нови Хасанкејф, а из области су већ пренети и историјски артефакти.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације