ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ: Да живим у БиХ можда бих и ја дао мито

Танјуг

02. 08. 2019. у 12:47

ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ: Да живим у БиХ можда бих и ја дао мито

Ларс Гунар Вигемарк / Twitter

Правосудни процеси у БиХ су мањкави, а грађани се суочавају с неприхватљиво спорим процесима и корупцијом, изјавио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк
Правосудни процеси у БиХ су мањкави, а грађани се суочавају с неприхватљиво спорим процесима и корупцијом, изјавио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Он је рекао да би и сам, када би живео у БиХ, можда морао да посегне за корупцијом, преносе Независне.

"Знате, да ја живим у овој земљи и кад бих мог сина, који је овде са мном у БиХ, морао због нечега да одведем у болницу, и ако би ми доктор рекао да болница нема довољно новца да плати лекове и тражио да му ''доплатим'', можда бих и ја био присиљен да то урадим, јер је то можда питање живота и смрти", рекао је Видемарк.

Он је оценио да је корупција постала системски проблем који се мора искоренити, као и да је то једна од ствари експлицитно назнацених у мишљењу да мора бити системских судских процеса против високе корупције, и правоснажних пресуда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Izetbegović: Dodik je odgovoran za krizu u koju sada tonemo

"А то се још није десило. Мора се обезбедити да људи имају приступ правди, да их једнако третирају", рекао је он.

Упитан шта би поручио наследнику на месту шефа делегације у БИХ, Вигемарк је рекао да је схватио да у БИХ нема дугорочних трајних решења ако се не нађу решења која ће сви моћи да прихвате.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Bakir žrtvuje sve zbog fotelje u SDA!

"Друга препорука мом наследнику је да се наоружа стрпљењем, јер у овој земљи ствари узму нешто више времена. Али, људи желе промене", рекао је он.

Говорећи о Пељешком мосту он је рекао да је то специфичан случај јер имате питање границе повезано са питањем приступа отвореном мору.

"Са или без моста, ви питања границе морате решити. Када је Европска комисија одлучила да одобри финансирање пељешког моста, Хрватска нас је уверавала да не постоје спорови. Али кад ја то видим из перспективе неког ко седи у БиХ, чини ми се да спорови ипак постоје", закључио је Вигемарк.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације