СИМПТОМИ СЛИЧНИ ГРИПУ: Комарци носиоци смртоносног вируса који напада мозак

Новости онлине

01. 08. 2019. у 15:30

СИМПТОМИ СЛИЧНИ ГРИПУ: Комарци носиоци смртоносног вируса који напада мозак

Илустрација; Фото: Depositphotos

Становницима је саветовано да покривају тела, користе средства против комараца, не користе устајалу воду и користе мреже на вратима и прозорима како комарци не би могли да уђу у затворене просторе

У округу Оринџ на Флориди откривен је редак вирус који напада мозак, а становницима тог краја саветовано је да се чувају комараца који преносе смртоносну болест.


Одељење за здравље Флориде саопштило је да је у округу Оринџ детектован вирус источног коњског енцефалитиса (ЕЕЕВ), који преносе комарци, а који напада људски мозак.


Ризик од преношења вируса на људе повећао се након што је вирус детектован на пилићима које локалне власти користе за праћење заразних болести. Становници су упозорени да се чувају комараца јер њихов ујед може довести до фаталног отицања мозга.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Комарци највише воле дечју кожу


ЕЕЕВ може да изазове отицање мозга, што може довести до главобоља, конвулзија, па чак и смрти, само два дана након почетка симптома. Преживелима могу остати неуролошка оштећења. Међутим, симптоми отицања мозга не развијају се код свих. Код већине заражених развијају се симптоми слични грипу или симптома уопште нема.


Специфично лечење или вакцина против ЕЕЕВ не постоји. Према извештају Центра ка контролу и превенцију болести, сваке године у САД у просеку се открије седам случајева те опасне инфекције.


Становницима је саветовано да покривају тела, користе средства против комараца, не користе устајалу воду и користе мреже на вратима и прозорима како комарци не би могли да уђу у затворене просторе.


(спутникнеwс.цом)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Muki

01.08.2019. 16:39

Ne prave oni dzabe filmove i serije o zombijima i o svakakvim bolestijama.Samo cemo se probuditi jednog dana s vestima o nekoj pandemiji kojoj nema leka i ne mogu joj nista.

Ruben

01.08.2019. 18:26

Spremali su ih nekoj od CIA laboratorija kao udarne trupe protiv Rusije i Kine ; a sto da ne i Srbije.... ali se Dr Frankenstajnima izmigoljila pokoja klica ; na zdravlje