Народна скупштина Бугарске одбацила је вето председника Румена Радева на набавку америчких борбених авиона Ф-16 за Ратно ваздухопловство.


За одбацивање вета гласало је 128 посланика, док је 73 било против а за потврду куповине авиона био је довољан 121 глас.

Бугарски ваздухопловни портал Аеропрес наводи да је расправа трајала око два сата и да је била оштрија него недељу дана раније када је првобитно изгласана куповина Ф-16 на коју је председник Радев уложио вето.

Међутим, скупштина се ипак није бавила разлозима због којег је председник уложио вето нити је расправљано о питањима којима је Радев образложио своје неслагање са набавком, преноси Б92.нет писање Танго.сиx.

Опозиција је углавном нападала услове купопродајног уговора сматрајући их непрофитабилним за Бугарску. Наглашено је да не постоји гаранција да ће уговори бити испоштиовани на време и у пројектованом буџету, као и да не постоје механизми за међународну артбитражу већ само могућност тужбе у САД.

Део опозиције је навео да Радев ипак није учинио довољно, а начин на који је уложио вето је сматран политичким позориштем и лицемерјем. Ипак, уговор за Ф-16 назвали су понижавајућим и истовремено подржали вето.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕОКРЕТ У БУГАРСКОЈ: Председник Радев ставио вето на куповину америчких авиона Ф-16

Из владајућих странака су уговоре са САД о набавци Ф-16 бранили тиме да су они стандардни и да су по њима авионе куповале и све друге државе, да је Ф-16 прави авион за Бугарску, да ће њима бити заштићени стратешки интереси као и да ће овом набавком ауторитет државе бити повећан.

Такође, Радев је оптужен да је имао финансијске мотиве при улагању вета, речено је да опозиција није нудила праву алтернативу набавци Ф-16 као и да би куповина Грипена била много скупља.

Председник Бугарске има право и на вето на измене државног буџета, а министар одбране Красимир Каракачанов изјавио је да влада планира да, ако не буде председниковог вета, у наредниих пет дана пренесе 2,2 милијарде лева (1,254 милијарде долара) за ову набавку што, како се наводи, неће утицати на друге војне програме нити на плате војника.

Рок у којем је могуће уложити вето на измене државног буџета је 2. август, а након одбијања вета за набавку авиона председник је дужан да потпише ратификацију уговора који ће ступити на снагу објављивањем у државном гласнику.