Група инвеститора поднела је у Великој Британији колективну тужбу против банака Барклиз, "ЈП Морган", Ројал Бенк ов Скотланд (РБС), УБС и Ситигруп, које терете за намештање курсева на глобалном девизном тржишту.

Тужба, која је према проценама вредна више од једне милијарде фунти (1,24 милијарде долара), поднета је данас Апелационом суду за конкуренцију (ЦАТ) у Лондону, саопштила је америчка адвокатска канцеларија "Скот&Скот", преноси Ројтерс.

"ЈП Морган", РБС и УБС су одбили да дају коментар, а Барклиз и Ситигруп за сада нису одговорили на захтеве британске агенције за коментаром.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мала јутјуберка (6) купила кућу вредну осам милиона долара

Неке од највећих светских инвестиционих банака већ су заједно платиле више од 11 милијарди долара на име нагодби са америчким, британским и европским регулаторима у судским споровима у којима су тужене за намештање курсева на тржиштима валута.

Адвокати тужитеља се надају да ће у Великој Британији поновити успех колективних тужби у САД-у против банака, укључујући "Голдман Сакс", ХСБЦ и Барклиз, у којима су велики инвеститори добили мобештећење у износу 2,3 милијарде долара.

Европска унија је у мају ове године казнила пет банака са укупно 1,07 милијарди евра (1,19 милијарди долара) за намештање девизних курсева преко брокерских картела познатих под називима "Есекс Експрес" и "Троструки Банана Сплит".