МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Ратна морнарица Русије је способна да се супротстави и пружи достојан отпор било ком агресору. Наша морнарица суверено чува безбедност земље и њене националне интересе.

Рекао је ово председник Русије Владимир Путин на свечаности у Санкт Петербргу, на централној прослави руских морнара. Путин је говорио о градњи савремених пловила које је већ добила руска ратна морнарица. Подсетио је на славне дане царске, а затим совјетске и руске, морнарице.

- Јунаштво морнара, таленат заповедника флоте и бродоградитеља, знање научника и храброст истраживача донели су Русији велику поморску славу. И ми ћемо бити не само на тој висини, већ ћемо ићи даље. У дугорочној перспективи изградићемо флоту јединствену по својим могућностима. Биће то флота јаке суверене државе - рекао је Путин.

Ове године руска морнарица ће добити 15 нових бродова и патролних чамаца.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОГЛЕДАЈТЕ: Свечана парада бродова руске Ратне морнарице

На свечаној смотри учествовала су 43 ратна брода и подморнице, као и 41 авион и хеликоптер, и око четири хиљаде морнара и пилота морске авијације Балтичке, Северне, Тихоокеанске, Црноморске флоте, као и Каспијске флотиле. Поред бродова који су прошли између подигнутих лукова мостова на Неви, грдосије су биле у Кронштату. Тамо је, међу осталима, била усидрена атомска подморница "Смољенск", наоружана крстарећим ракетама. Она може да уништи противничке носаче авиона.

Што се тиче авиона, показани су најновији руски пресретачи, затим руски "авакси" који из ваздуха могу да покрију велику територију. Али, такође су над Петербургом пролетели и противбродски авиони Ил-38Н "новела" који могу да прате пловила у радијусу од 320 километара, а својим оружјем да гађају 32 циља. Показани су и хеликоптери КА-31Р за радарско осматрање.

Фото Танјуг-АП


Осим главне војно-морске параде, у Санкт Петербургу свечаности морнара су у недељу одржане у базама у Владивостоку, Североморску, Балтијску, Севастопољу и Астрахану. Један број бродова који је био на свечаној смотри недавно је учествовао у рату у Сирији.

Пажњу гледалаца су изазвали и пловила из Индије и Кине. Гости из Индије допловили су фрегатом "Таркаш" која је направљена у балтичком бродоградилишту "Јантар". Посаду те фрегате чини 250 официра и морнара. Иначе, фрегата је наоружана модерним оружјем и противбродским ракетама "брамос" које су заједно направили стручњаци Индије и Русије.

Кинези су се преставили са носачем мина "Сиан". Тај брод је пуштен у воду 2012. године и први је у Кини наоружан савременим ПВО системима.

ГОСТ ИЗ ИРАНА

НА свечаним трибинама су били присутни представници из 26 држава. Гост параде је био и командант ратне морнарице Ирана Хосеин Ханзали. У току наредна два дана он ће у Санкт Петербургу разговаратии о војно-техничкој сарадњи двеју земаља.