Европска комисија тужила Мађарску Европском суду због закона о азилантима

Бета

четвртак, 25. 07. 2019. у 14:49

Европска комисија тужила Мађарску Европском суду због закона о азилантима

AP Photo

Европска комисија данас је одлучила да тужи Мађарску Европском суду правде због закона "Стоп Сорошу" према коме се подршка тражиоцима азила сматра кривичним делом
Европска комисија данас је одлучила да тужи Мађарску Европском суду правде због закона "Стоп Сорошу" према коме се подршка тражиоцима азила сматра кривичним делом.

Европска комисија је навела у саопштењу да после два упозорења већина изражених замерки и даље нису узете у обзир.

Комисија сматра да је мађарски закон супротан европском законодавству посебно у односу на директиве о процедурама азила и условима прихвата азиланата, али такође и да је супротан Повељи о људским правима.

Тиме што је пружање помоћи тражиоцима азила постало кривично дело Мађарска ограничава право тражилаца азила да комуницирају са одговарајућим националним, међународним и невладиним организацијама и да добијају помоћ од њих.

Са друге стране према Бриселу ради се и о нелегалном ограничавању права на азил и увођењу нових разлога за одбијање захтева за азил.

Прочитајте још - Орбаново "Стоп Сорошу"


Према спорном мађарском закону уводи се казна затвора до годину дана за сваког ко помогне особи која је илегално ушла у Мађарску из земље ван шенгенског простора, а уколико живот те особе није у непосредној опасности.

Закон је назван према америчком милијардеру мађарског порекла Џорџу Сорошу, за кога мађарски премијер Виктор Орбан сматра да ради на штету мађарских интереса јер подржава имиграцију којој се он жестоко противи.

Орбан оптужује Сорша да преко својих невладиних организација организује масовну имиграцију ка ЕУ.

Европска комисија данас је такође покренула нову прекршајну процедуру против Мађарске око услова за људе који се држе у мађарским транзитним зонама на границама са Мађарском. Комисија је данас упутила прво упозорење, а Мађарска има месец дана да одговори с обзиром на хитност ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Mrki

25.07.2019. 15:16

Podrška Orbanu. Nisu to migranti, to su momci od 20-30 godina koji naseljavaju Evropu. Mađari su u pravu.

Vladimir Marković

25.07.2019. 15:22

Može da traži azil u prvu državu koju udje. Nema pravo da bira nije usao u turističku agenciju. Svi koji su ušli u Evropu deportacije na kontinent odakle su a političare koji ih podržavaju krivično goniti zbog genocida jer veštački menjaju etničku sliku stanovništva što je jedna od definicija genocida.

alex miles

26.07.2019. 06:45

@Mikiboy - Da Miki mouse, P/C si kupio za frljotinu dok je cena pismenosti daleko skuplja, za tebe bih rekao NEDOSTUPNA. To se odnosi i na ovog Markovica ispod tebe. Primetio sam da svi vi koji pisete komentare nemate pojma sa pismenoscu ili pak bilo cim u vezi srpskog jezika i pisanja istog. Samo "pametujete" ne shvatajuci koliko vas to stvara glupim i ogranicenim. Uzas !