Лавров: Надамо се договору власти и опозиције у Венецуели

Танјуг

уторак, 23. 07. 2019. у 21:33

Лавров: Надамо се договору власти и опозиције у Венецуели

Фото: П.Милошевић

Москва рачуна да ће влада и опозиција у Венецуели доћи до прихватљивих решења током преговарачког процеса, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Москва рачуна да ће влада и опозиција у Венецуели доћи до прихватљивих решења током преговарачког процеса, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за латиноамеричке медије и телевизију РТ.


Према његовим речима, након неуспешних покушаја да се нападом споља испровоцира још једна „обојена револуција“, ситуација у Венецуели прерасла је у „процес у Ослу“, односно у преговоре одржане у главном граду Норвешке измеду делегација администрације венецуеланског председника и опозиције.


„С обзиром на позитивне коментаре председника Венецуеле Николаса Мадура и опозиције о томе како тече преговарачки процес, надам се да ће моћи да се постигне споразум који ће свима одговарати. То ће првенствено бити у интересу венецуеланског народа“, рекао је министар.


Лавров је подсетио да Москва „никада није прекидала дијалог о ситуацији у Венецуели“.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лавров објаснио шта раде руски војни стручњаци у Венецуели


„Ми активно разговарамо са свим представницима венецуеланског политицког пејзажа - владом и опозицијом. Измеду осталог, код нас долазе људи Хуана Гваида (опозиционог лидера који се 23. јануара прогласио за вршиоца дужности председника). Објашњавамо им да су неприхватљиви покушаји да се унутрашњи проблеми решавају провоцирањем спољног мешања, као што сада видимо сталне претње Сједињених Америцких Држава. Све опције су на столу“, нагласио је Лавров.


Он је навео да се ситуација у Венецуели мења набоље.


„У почетку је било неколико иницијатива. Такозвана Међународна контакт-група, коју је промовисала Европска унија, била је уједињена на основу ултиматума: хитно одржати председничке изборе и онда ће све бити у реду. ’Механизам Монтевидео‘ - Боливија, Мексико, Уругвај и Карипска заједница залагали су се да се влада и опозиција укључе у дијалог и договоре без икаквих предуслова“, казао је Лавров, преноси Спутњик.


Према речима Лаврова, ово је много перспективнија позиција која се више уклапа у норме међународног права.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације