РАТ ДО ИСТРЕБЉЕЊА: Мексико забележио рекордан број убистава

Бета

23. 07. 2019. у 23:46

Мексико је забележио рекордан број убистава у првој половини године пошто је њихов број порастао за 5,3 одсто у односу на исти период 2018, услед насиља картела и банди у неколико савезних држава

РАТ ДО ИСТРЕБЉЕЊА: Мексико забележио рекордан број убистава

Фото ЕПА

Мексико је забележио рекордан број убистава у првој половини године пошто је њихов број порастао за 5,3 одсто у односу на исти период 2018, услед насиља картела и банди у неколико савезних држава.

У јуну је забележено 3.080 убистава, што је повећање од осам одсто у односу на јун 2018.

Мексико, земља од скоро 125 милиона становника, сада има око 100 убистава дневно.

Прва половина 2019. с 17.608 убистава поставила је рекорд откако је 1997. почела да се води статистика, надмашивши чак и врхунац мексичког рата против дроге 2011. године. Званичници су навели да је у првој половини 2018. било убијено 16.714 особа.

Сукоби наркокартела око територије су постали посебно крвави у северној држави Сонора, у којој је број убистава порастао за 69 одсто. С друге стране, у држави Синалоа, дому картела осуђеног наркобоса Хоакина Гусмана, званог Ел Чапо, забележено је 23 одсто мање убистава у односу на прошлу годину.

Прочитајте још - Најмање 13 жртава у пуцњави


Услед смањења буџета и широке реорганизације снага безбедности под председником Андресом Мануелом Лопесом Обрадором није најјасније ко се бави анализом и обавештајним радом да би се сазнало који тачно сукоби изазивају раст броја убистава.

"Могао бих да вам кажем 10 потенцијалних и могућих разлога, али истина је да не знамо и то је можда и највећи проблем. Постоји веома мало систематичног истраживања које би нам омогућило да закључимо шта се заиста дешава", рекао је аналитичар Алехандро Хоуп. И други облици криминала, попут изнуде, постају све чешћи и насилнији.

Као потврду тога, званичници су јуче навели да је пет мушкараца убијених у недељу у бару у Акапулку било део банде која је рекетирала предузетнике.

Главни тужилац државе Гереро је рекао да власти сада знају да су се "чланови те банде свакодневно састајали у том бару да би координисали тражене суме за рекет и скупљали дневну зараду".

Један осумњичени за тај напад је ухапшен а тужилац је рекао да су убице чланови ривалске банде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације