Стране директне инвестиције (СДИ) између Кине и Сједињених Држава пале су за скоро 60 посто у 2018. години у односу на годину раније, показују подаци једне истраживачке компаније објављени у тренутку када трговински рат између две највеће економије и даље траје.

Кинеске СДИ у Сједињеним Државама пале су за 88 одсто на само 5,4 милијарде долара у 2018. години у односу на врхунац од 46,5 милијарди долара из 2016. године, наводи се у економском истраживању компаније Родијум Груп.

Према прелиминарним подацима за период до априла ове године, укупна вредност трансакција износила је 2,8 милијарди долара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Najniže investicije Kine u SAD i Evropi za 6 godina

У међувремену, америчке СДИ у Кини опале су само благо и то на 13 милијарди долара у 2018. години са 14 милијарди долара годину раније, преноси Раша тудеј.

"Чињеница да су СДИ тако оштро пале је заправо одраз погоршања економских односа између САД и Кине. САД не верују Кинезима, а Кина не верује САД", рекао је за "Њујорк тајмс" Есвар Прасад, бивши шеф одељења Међународног монетарног фонда у Кини.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - EU i Kina prave novi blok protiv Amerike

Према недавном истраживању америчке Националне асоцијације за некретнине, кинески купци су смањили куповину некретнина у Америци за 56 посто на 13,4 милијарде долара у години закључно са мартом.

"Обим пада је прилично упечатљив, што указује на мање поверење у поседовање имовине у САД", оценио је Лоренс Јун, главни економиста из те Асоцијације.

Ипак, Кина је од априла 2018. до марта 2019. остала највећи страни купац америчких некретнина.

Две земље су у трговинском рату од прошле године, када је Вашингтон увео 25-процентне тарифе на кинеске технолошке производе вредне 50 милијарди долара, што је довело до сличног одговора Пекинга.

Од тада, две стране су размениле неколико узајамних рунди царина. У јуну, Трампова администрација повећала је на 25 одсто тарифе на 250 милијарди долара вредну кинеску робу, а Кина је узвратила повећањем царина до исте стопе на 5.000 америчких производа у вредности од 60 милијарди долара.

САД и Кина су се договориле да неће уводити нове тарифе након разговора лидера две земље на маргинама самита Г20 прошлог месеца.