ИРАН је ухапсио 17 агената ЦИА, а неке од њих осудио на смрт, објавила је у понедељак иранска државна телевизија, преносећи саопштење Министарства за обавештајне послове, у коме се тврди да је "Техеран разбио шпијунску мрежу америчких обавештајаца".

Прву тврдњу да су поједини агенти осуђени на смртну казну, изнела је полузванична агенција Фарс.

После неколико сати ћутања, огласила се и америчка администрација. Председник САД Доналд Трамп категорички је негирао да је Иран ухапсио 17 људи које Техеран оптужује да су шпијуни ЦИА и да је неке осудио на смртну казну, назвавши извештаје "потпуно лажним".

Прочитајте још: ЛАЗАНСКИ О АПСУРДУ СУКОБА СА ИРАНОМ: Док обарају једни другима дронове, нафта и оружје несметано теку

- Извештај о заробљавању шпијуна ЦИА од стране Ирана је потпуно лажан - написао је Трамп на свом твитер-налогу. - Нула истине. Само још лажи и пропаганде, као да су оборили дрон, који је издао један верски режим који је лош и нема појма шта да ради.

Претходно је и амерички државни секретар Мајк Помпео одбацио саопштење Ирана да је ухапсио 17 шпијуна.

- Ирански режим има дугу историју лагања - рекао је Помпео.

По изјави из Техерана, амерички обавештајци нису ухапшени одједном, него током више месеци, до марта 2019. Ради се о агентима који су "били ангажовани на осетљивим местима, у војним и нуклеарним објектима", изјавио је ирански обавештајац на конференцији за новинаре у Техерану. Он није потврдио да ли је и колико њих добило смртну казну, нити кад су оне изречене.

Ирански званичник није рекао своје име, али је идентификован као директор Одељења за борбу против шпијунаже иранског Министарства за обавештајне послове.

Такав поступак је, коментаришу светски медији, веома неуобичајен у Ирану, јер се званичници обично идентификују на конференцијама за штампу. Такође је ретко да се представници обавештајних служби појављују пред медијима.

Саопштење о хапшењима "пада" у тренутку када је нуклеарни споразум Ирана са светским силама под знаком питања. Напетости у региону Персијског залива су све веће, јер је администрација америчког председника Доналда Трампа лане повукла САД из тог споразума и пооштрила санкције Ирану.

Уље на ватру долио је поступак Иранских револуционарних снага, које су 20. јула заплениле британски танкер "Стена имперо" због тога што је учествовао у судару са иранским рибарским бродом. Две недеље раније, Британци су заробили ирански танкер на Гиблартару.

ПОДМОРНИЦА

БРИТАНСКА морнарица послаће у Персијски залив нуклеарну подморницу са одбрамбеном улогом, која ће користити софистицирану опрему за прикупљање тајних електронских обавештајних података. Подморница класе Астуте, тешка 7.400 тона, бележи глас до 200 миља удаљености. Фокус ће бити на иранску луку Бандар Абас, у којој је заплењени британски танкер "Стена имперо" са 23 члана посаде.