БРИТАНСКИ министар финансија Филип Хамонд изјавио је у недељу да ће у среду поднети оставку пре него што му, према очекивањима, фаворит у трци за премијера Борис Џонсон уручи отказ ако преузме кабинет.

Ово није прва најава оставке, јер је пре Хамонда одлазак из кабинета у случају да Џонсон постане премијер, такође за среду, најавио министар правосуђа Дејвид Гок.

Прочитајте још: Џонсон: Излазимо из ЕУ 31. октобра, уз договор или без њега

- Под претпоставком да Борис Џонсон постане премијер, схватам да би услови за служење у његовој влади обухватали прихватање изласка из ЕУ без споразума 31. октобра - казао је Хамонд. - То није нешто што бих ја икада могао да потпишем.

Хамонд је био један од гласних критичара идеје "брегзита" без договора и напуштања Уније 31. октобра по сваку цену. У последњем разговору са медијима је изразио наду да Парламент има довољно снаге да се супротстави таквом сценарију који, са друге стране, Џонсон истиче као највероватнији.

Хамондов колега, министар правосуђа Гок, који је обављао ову функцију од јуна 2016, када је председница владе постала Тереза Меј, рекао је да неће наставити са радом у влади под Џонсоном уколико он буде тражио "брегзит" без споразума с ЕУ.

Гок је оценио да би такав потез Лондона водио националном "понижењу".

- С обзиром на то да сам био у кабинету од када је Тереза Меј дошла на власт, мислим да би било очекивано да поднесем оставку попут ње - казао је Гок.

Филип Хамонд

Реакције у Лондону на најављене оставке двојице министра указују да начин на који су оне презентиране јавности, на телевизији или у штампи, показује на велику подељеност унутар торијевица, без обзира на то што све упућује да Борис Џонсон има убедљиву већину унутар странке.

Прочитајте још: Британски министар полиције кандидат да наследи Терезу Меј

Зато се и верује да ће, ма ко да у среду постане премијер, имати пуно посла управо унутар своје партије, што му неће олакшати задатак када се о битним питањима буде расправљало у парламенту.

Џонсонов противник је актуелни британски министар спољних послова Џереми Хант.

У ПОНЕДЕЉАК ГЛАСАЊЕ

Трка за новог лидера торијеваца и практично новог британског премијера улази у сам финиш јер је данас гласање, а резултати ће бити саопштени наредног дана. За новог премијера гласа око 160.000 чланова владајуће Конзервативне странке.