МАЈАМИ - Амерички крокодили којима је својевремено претило изумирање, сада се у све већем броју настањују и размножавају на необичном месту - у каналима око једне нуклеарне електране у Јужној Флориди.

Како преноси АП, тим стручњака прошле недеље је спасио је 73 младунца крокодила код нуклеарке Турки поинт (ФПЛ), а очекује се да ће се ускоро излећи још крокодила.

У вештачким каналима ове нуклеарке дугим 270 километара живи неколико стотина крокодила. Од јануара до априла Мајкл Љорет, биолог и стручњак за крокодиле, помаже овим животињама да препознају направљена станишта где би могле да положе јаја.

Када се младунци излегну и мајке их оставе, младе крокодиле ухвати тим стручњака који их измере и ставе микрочипове како би касније могли да прате њихов развој. Затим их пренесу на друго место где су им веће шансе за преживљавање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шумари надмудрили крокодила после осам година потере (ФОТО/ВИДЕО)

Канали код нуклеарке једно су од три највећих станишта за крокодиле у САД. Четвртина од 2.000 америчких крокодила живи ту. Према подацима стручњака из тима ФПЛ, од 1978. овде се излегло 7.000 младунаца крокодила.

Међутим, пошто се остављени младунци крокодила налазе на дну ланца исхране, само мали број њих успе да преживи.

"Америчке крокодиле бије глас да само покушавају да преживе. Они су стидљиви и не желе да имају никакве везе са нама. Људи су превелики да би били на њиховом менију", закључио је он.