ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - МОСКВА

Бивши секретар Савета националне безбедности и одбране Украјине Александар Турчинов запретио је Русији да ће, ако затреба, новим мобилним крилатим ракетама "нептун" не само потопити руске бродове, него и срушити новоизграђени Кримски мост.

Турчинов се, иначе, "прославио" тиме што је 2014. био један од најгрлатијих националиста и залагао се да се Русима у источној Украјини укине право да користе свој језик у локалној администрацији, што је и довело до сукоба у Донбасу.

Сада Турчинов прети да ће Украјина модернизовати старе совјетске ракете С-125, али и конструисати нове комплексе крилатих ракета. Још раније је министар одбране Украјине Стјепан Полторак изјавио да ће Украјина до краја ове године завршити испитивања ракетног комплекса "Нептун". Тај обални комплекс се састоји од лансирне рампе и четири ракете, а превози се на тегљачу "краз-7634". Ракету је направио конструкторски биро "Луч" на основи руске противбродске ракете познатије као "уран".

Претње Турчинова и других политичара из "оркестра" Петра Порошенка само потврђују да Руси имају оправдан разлог што су организовали најбољу одбрану Кримског моста на свету.

Прочитајте још: Нови „бисер“ из Украјине: Одузети Кримски мост Русији

Руска гарда ће формирати специјалну бригаду која ће чувати тај огромни објект од диверзаната са копна и мора. Генерал армије Виктор Золотов, који руководи Росгвардијом, или руском гардом, каже да ће специјална бригада бити лоцирана у граду Керчу.

Мост преко Керченског мореуза дугачак је 19 километара и спаја Крим са Краснодарским крајем. Аутомобилски превоз је већ пуштен, а до краја године би требало да профункционише и железнички саобраћај.

ЗЕМЉОТРЕС Директор Службе надзора Републике Крим Владимир Александренко објашњава да је мост направљен од метала и армираног бетона и статичари су га тако пројектовали да може да издржи земљотрес од девет степени. Александренко истиче да ће мост бити добро заштићен и да терористи неће моћи ни да му приђу.

На прилазима мосту ће бити постављени специјални скенери којима ће се контролисати железнички вагони. Осим садржаја вагона, контролисаће се и тежина. Специјални скенер ће моћи да препозна робу чак и кад се воз креће брзином до 70 километара на сат. Први такав скенер Руси су направили и почели да га примењују 2018, на контролном пункту Забајкалск на граници са Кином.

У Москви не скривају да ће мост будно чувати од украјинских диверзаната. Неће се дозволити ни љубитељима роњења да се примакну мосту и стубовима на којима лежи. Због тога ће чувари имати средства за подводно осматрање која ће бити на чамцима руске гарде.

Виктор Мураховски, главни уредник часописа "Арсенал отаџбине", објашњава да ће чувари моста имати и подводне апарате, затим хидроакустичне системе и друга средства којима ће пратити ситуацију 24 сата.

Агресивнији украјински генерали су претили да ће мост гађати и из ваздуха. Мураховски тврди да ће мост од напада из ваздуха чувати системи "Бук" и "Тор".

Руководилац Руске федералне службе безбедности Александар Бортников не скрива да главна опасност мосту прети од украјинских националиста и кримско-татарских муслиманских фанатика. Бортников је уверен да Национална гарда Русије може да обезбеђује мост и да нема опасности од тога да га терористи оштете.

Лидер једне групе украјинских националиста Николај Кохановски изјавио је да је у току рат Русије и Украјине, па су његови саборци спремни за партизанска дејства и нападе на мостове и железничке пруге које користе противници.

Да опрез није без разлога, потврђују руске тајне службе које тврде да украјинска служба безбедности и војна обавештајна служба припремају људе који би по команди могли да организују диверзију на мосту.

У августу 2017. био је ухапшен извесни Генадиј Лимешко из Харковске области. Имао је задатак да прекине доток електричне струје до градилишта.

Што се више ближи завршетак градње Кримског моста, у Украјини све више расте нервоза. Власти у Кијеву су се већ жалиле Међународној морској организацији јер је, наводно, Русија прекршила Конвецију ОУН о морском праву. Градња моста преко Керченског мореуза, према оцени Кијева, утицаће на улазак бродова који превозе робу до украјинских лука, а прогноза је да ће посебно велику штету имати управо Мариопољ и Бердјанск. У Кијеву истичу да у Азовско море неће моћи да пролазе бродови чија висина прелази 33 метра.

У Москви су свесни тога да усијане главе у Кијеву могу да организују диверзију како би срушили мост, па су зато одржали дводневне антитерористичке вежбе.