После деценије и по Сједињене Америчке Државе поново шаљу своју војску и војне ресурсе у ваздушну базу у Саудијској Арабији, а након ескалације тензија у Персијском залииву.

Прочитајте још: ИРАН ЗАРОБИО БРИТАНСКЕ БРОДОВЕ: Други танкер се враћа у Залив; Хант: Биће последица по Техеран

Како преноси Ројтерс, САД ће између осталог упутити више од 500 војника, борбене авионе и одбрамбене ракетне системе у базу Принц султан јужно од Ријада.

Ова база била је седиште америчких ваздушних снага на Блиском истоку 90-тих година, али ју је Вашингтон напустио после свргавања ирачког председника Садама Хусеина 2003.

Прочитајте још: ИРАН ДЕМАНТУЈЕ САД: Објавили снимак са наводно обореног дрона (ВИДЕО)

Пентагон је претходно одобрио слање америчких војника и ресурса у Саудијску Арабију, додавши да би то требало да послужи у циљу додатног одвраћања "непосредних претњи", преноси Ројтерс.

Неименовани амерички званичници кажу да су у базу већ стигли неки војници, као и ракетни систем "патриот", преноси АП.

Ријад и Вашингтон недељама су радили на споразуму и он, како се додаје, ње конкретна реакција на иранску заплену британског танкера у Персијском заливу.

Повратак америчких борбених снага у Саудијску Арабију после 16 година, има војни аспект, али истовремено доноси и политичке и дипломатске компликације Трамповој администрацију коју криичари оптужују за снисходљивост према Саудијцима после убиства новинара Џамала Кашогија, наводи АП.

Због тога многи у Конгресу доводе у питање вишедеценијски америчко-саудијски безбедносни савез и противе се новим испорукама оружја Ријаду.