Председник САД Доналд Трамп изјавио је данас да је разговарао с Борисом Џонсоном, фаворитом за новог британског премијера, и изразио уверење да ће Џонсон "одлично обавити посао" у Даунинг стриту 10.


"Много волим Бориса Џонсона, разговарао сам јуче с њим, мислим да ће одлично обавити посао", рекао је Трамп, и додао да је уверен да ће њих двојица имати "одличне односе".


Он је такодје поновио критике на рачун одлазеће премијерке Терезе Меј због "веома лоше обављеног посла" око Брегзита.


"То је катастрофа, а нема ниједног разлога да то буде тако. Мислим да ће Борис средити то питање", навео је председник САД.


Трамп је рекао да је "одувек волео" Џонсона, "јединственог човека с којим ћу се добро слагати јер сам и ја јединствен".


Почетком јула је избила дипломатска олуја измедју Вашингтона и Лондона, после објављивања у медијима поверљивих дипломатских депеша у којима је тадашњи британски амбасадор у САД оптро критиковао о Трампа и његову владу, написавши да је амерички председник неспособан и једини одговоран за лоше функционисање своје администрације.


"Заиста не верујемо да ц́е ова администрација (САД) постати знатно нормалнија, мање дисфункционална, мање непредвидљива, мање раскидана фракцијама, мање дипломатски неспретна и неспособна", написао је амбасадор Ким Дерок који је потом поднео оставку.


Трамп се тада разгневио и обновио нападе на Терезу Меј и њено руководјење процесом Брегзита.