ПРЕДСЕДНИК БУГАРСКЕ ПОРУЧИО: Подржавамо Северну Македонију, али не безрезервно

Танјуг

петак, 19. 07. 2019. у 13:30

ПРЕДСЕДНИК БУГАРСКЕ ПОРУЧИО: Подржавамо Северну Македонију, али не безрезервно

Румен Радев, фото Танјуг

Председник Бугарске Румен Радев изјавио је да његова земље подржава Северну Македонију, али не безусловно и безрезервно
Председник Бугарске Румен Радев изјавио је да његова земље подржава Северну Македонију, али не безусловно и безрезервно.


Према писању портала А1он, Рудев је на састанку са амбасадорима и сталним представницима дипломатске мреже Бугарске у иностранству рекао да се билатерални односи између Скопља и Софије добро развијају, те да се превазилазе замрзнути конфликти и конфронтације из прошлости.


"Потписани Споразум о добросуседству практично је откључао врата Северној Македонији ка НАТО и ЕУ. Бугарска мора да буде и јесте држава која највише подржава Северну Македонију, то је наша дужност према нашој браћи у тој земљи, али јасно је да та подршка није безусловна и безрезервна. Треба да будемо искрени и јасни да поставимо наше црвене линије", истакао је Радев.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БУГАРСКА ПОРУЧУЈЕ: Од Северне Македоније тражимо само истину


Према његовим речима, уколико се македонска страна залаже за ЕУ она мора да гради добросуседске односе.


"Имамо још посла у вези уџбеника, књига, медија, издаваштва и телевизије како би се очистило све оно што нас удаљава једне од других. Личне емоције не помажу у томе. Потребан је већи ангажман институција", додао је он.


Додатна прилика за учвршћивање односа је долазак председника Севене Македоније Стеве Пендаровског у Софију, која се најављује за септембар, закључује Радев.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Citizen

19.07.2019. 13:54

Srbi braćo, Car Dušan se prevrće u grobu! Skoplje kao glavni grad srednjevekovnog Srpskog carstva danas predstavlja samo glavni grad buduće Bugarske provincije u kojoj žive njihova "braća", nekad Srbi a danas Bugarski makedonci!

Гојко

19.07.2019. 20:01

Зајев ће да пристане да је Гоце Делчев био Бугарин,и решен проблем.

Nikola

19.07.2019. 22:10

Brinete o makedonske i bugarska istorije.Kako CE da se usaglasi srpska,crnagorska,bosnjacka,tzv kosovska ,hrvatska I slovenska istorija.Kada CE da se obelodani koliko je vojnika JNA poginuli u Slovenija I know je procisuiran.

Petar

20.07.2019. 13:53

Predsednik Bugarske... Kako su Bugari krenuli ostace Republika Makefonija bez istrorije jer su potpisali sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom po kome sledi revizija makedonske istorije do l944 godine. "Svaka cast " sadasnjoj vladi R.Makedonije.Petar.

Боровиште!

23.07.2019. 18:58

Види се и по говору све више Бугарштине него Македонског говора.Значи постаје постаје Буг.провинција,браво Бугари.