Посланици доњег, Представничког дома Парламента Велике Британије, данас су донели одлуку којом спречавају владу да "суспендује Парламент" чиме се унапред блокира могући покушај владе да Велика Британија изађе из ЕУ без договора о разлазу.

Посланици су изгласали предлог којим се будући британски премијер спречава да "суспендује Парламент" да би издејстовао Брегзит без договора, тако што би се текуће заседање Парламента прекинуло, али Парламент притом не би ;био распуштен.

Предлог да се то не допусти је изгласан са 315 гласова и 274 гласа против.

Велика Британија треба да изађе из ЕУ 31. октобра. Ако до тада Парламент не одобри споразум, Велика Британија ће ЕУ напустити без споразума.

Прочитајте још - Да ли је "брегзит" шанса за Србију?

Борис Џонсон који ће идуће недеље највероватније бити изабран за новог премијера, није искључио могућност "суспендовања Парламента", уколико би посланици покушали да зауставе његов план за излазак Велике Британије из ЕУ.

Џонсон је рекао да Велика Британија мора да напусти ЕУ одређеног датума, макар то значило да изађе без договора о разлазу.

Већина економиста сматра да би Брегзит без споразума нашкодио привреди, а и већина посланика је против тога да Велика Британија напусти ЕУ без договора о будућим односима.