МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПАПА Фрања је критиковао украјинске унијате тј. гркокатолике и њихово руководство јер не схватају да треба да смирују ситуацију на истоку Украјине, а не да учествују у грађанском рату.

Та критика се пре свега односила на врховног епископа Станислава Шевчука који је недавно, после председника Путина, дошао на вишедневно "саветовање" у Ватикан. Шевчук је минулих дана казао да Украјини није потребан мир по сваку цену па је папа Фрања сматрао да мора да га упозори да стиша своју милитантну реторику и више размишља о молитвама него о непријатељству. Категорички му је рекао да се Ватикан не слаже са милитантним идејама националиста.

Папа је јасно поручио оним ратоборним унијатима тј. гркокатолицима и католицима у Украјини да не рачунају на подршку Ватикана који се залаже за мир међу хришћанима. Папа Фрањо је поновио оно што би унијати и католици у Украјини морали да знају - да у Донбасу ратују браћа, Украјинци против Украјинаца.

Да се папа Фрања заиста залаже за мир у Донбасу се види из текста на сајту Ватикана у коме се подсећа да је погинуло 10.000 људи и око два милиона је отишло у избеглиштво.

Прочитајте још - Папа и Путин за мир у Украјини

Али поглавар унијата у Украјини Свјатослав Шевчук је стигао у Ватикан са још једном жељом, он хоће да чује какав је став папе Фрање да се гркокатолицима у Украјини дозволи да они формирају своју патријаршију. Сватослав Шевчук објашњава да је то у складу са њиховом традицијом. А папа би као и до сада благословио гркокатоличке митрополите у Украјини и они би се и даље потчињавали Ватикану.

Да подсетимо унијати тј.гркоталици имају православне обреде али им је папа главни поглавар. Украјинска гркокатоличка црква има 3.818 цркава, 42 епископа и 3.405 свештеника. А врховни епископ у Украјини је католички студент Сватослав Шевчук којег је благословио Папа.

Добро упућени тврде да Украјински унијати већ одавно постављају питање папи хоће ли им дозволити да и они имају патријарха. Иначе, поглавари украјинских унијата себе називају патријарсима и то не само садашњи врховни епископ Свјатослав Шевчук већ је тако било и у време његовог предходника,сада покојног Љубомира Гузар.

Питање хоће ли унијати добити дозволу папе да имају свог патријарха занимљиво је тим више што расколничка православна црква која је добила томос од Цариградског патријарха Вартоломеја није добила право да има свог патријарха већ њоме руководи митрополит кијевски Епифаније. Максимум који су добили расколници у Украјини је титула почасног патријарха Филарета коме је 90 година али он сада води рат јер сматра да их је преварио цариградски патријарх у сарадњи са бившим председником Порошенком.

Украјински унијати су били јако активни у време рушења председника Виктора Јануковича 2014 године. Унијати и католици из западне Украјине су били међу најратоборнијима на Мајдану у Кијеву. Али што је време више пролазило тај њихов радикализам је све више губио некадашње присталице јер је народ схватио да је још једном преварен. Политичари су се борили за своје фотеље а не да народ боље живи.