Трамп преживео атак демократа

Н. С.

четвртак, 18. 07. 2019. у 12:51

Трамп преживео атак демократа

AP Photo

Конгрес одбацио предлог за опозив председника САД, али и блокирао продају оружја Ријаду. Само 95 гласова за опозив, Пелосирева чека нове доказе

ОД примирја до нових несугласица. Тако је изгледао однос између америчког председника и америчког Конгреса када се одлучивало о две важне теме - предлогу о опозиву Доналда Трампа и о продаји оружја важном блискоисточном савезнику Саудијској Арабији.

Трампове увреде на рачун неколико демократских конгресменки имигрантског порекла биле су повод да тексашки демократа Ал Грин предложи импичмент председника САД, али је Представнички дом америчког Конгреса, у коме демократе имају већину, одбацио тај захтев.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Трамп без кочница

Предлог о опозиву одбачен је са укупно 332 гласа "против" и 95 "за", јер су сви републиканци гласали против предлога, а прикључило им се и 137 чланова Демократске странке, док је њих 95 гласало за предлог о опозиву Трампа.

Најзанимљивије је свакако да је и председница Представничког дома, демократа Ненси Пелоси спречила налет против Трампа пре него што се појаве додатни докази.

- Огромна већина је против опозива, и то је крај - рекао је Трамп новинарима. - Покушај опозива је био најсмешнији пројекат у који сам досад био укључен.

Грин је у захтеву навео да је Трамп изнео расистичке увреде на рачун обојених представница демократа у Конгресу, као и да Трамп није способан да буде председник.

Али Представнички дом Конгреса САД није био тако "дарежљив" према Трампу када је била у питању друга важна тема - продаја оружја у вредности осам милијарди долара Саудијској Арабији и другим америчким савезницима, јер је све блокирао.

Додуше, аналитичари верују да је продаја заустављена само привремено, јер се очекује да ће Трамп ставити вето на одлуку Конгреса.

Разлог за одлуку Конгреса вероватно се налази у суровом прошлогодишњем убиству саудијског новинара Џамала Кашогија, којег су измасакрирали саудијски агенти. Иначе, у јуну је и Сенат, у ком већину имају републиканци, усвојио резолуције о блокирању продаје оружја.Фото АП

Према прогнозама аналитичара, Трамп би требало да на ове одлуке стави вето, што би био трећи пут откако је постао председник. Ако се то деси, резолуције ће бити враћене Конгресу, где ће за њихово усвајање бити потребна двотрећинска већина.

Америчка влада је крајем маја одобрила продају оружја Саудијској Арабији заобилазећи Конгрес и позивајући се на ванредну ситуацију коју је изазвао Иран.

ВЕЋИНА ПРОТИВ

НАЈНОВИЈЕ анкете показују да се већина грађана Сједињених Држава противи импичменту, а чак и када би га Представнички дом изгласао, што је једнако подизању оптужнице, Трамп би на суђењу у Сенату готово сигурно био ослобођен оптужби.

ДВОЈИЦА ОСЛОБОЂЕНИХ

ИМПИЧМЕНТ, појам који се више пута доводио у везу с Доналдом Трампом, процедура је за смену председника или високих званичника администрације. Када Представнички дом Конгреса одлучи да има разлога за импичмент, а потребан је 51 одсто гласова, почиње други чин, суђење у Сенату, где је неопходна двотрећинска већина за осуду и покретање процеса за смену с функције. У историји САД то се никада није догодило, а против два председника, Џонсона (1868. године) и Клинтона (1998), покренут је процес, али су пред Сенатом они ослобођени.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

JA DA SAM NA MESTU TRAMPA

18.07.2019. 21:01

BOMRARDOVAO BI CEO KONGRES, da im zastopa labrnju, postali su dosadniji i od Djilasa i Jeremica.