Канцеларка Ангела Меркел је доброг здравља и намерава да одслужи цео мандат до 2021. године у коалицији са савезницима из Социјалдемократске партије, изјавио је данас Ројтерсу шеф њене канцеларије Хелге Браун.


Меркел која је напунила 65 година, имала је последњих недеља неколико напада дрхтавице на јавним церемонијама, што је покренуло спекулације о њеном здравственом стању, док она инсистира на томе да је "добро".

Браун је рекао да је канцеларка доброг здравља и да је способна да одради цео мандат, до савезних избора заказаних за 21. октобар 2021. године.


Прочитајте још: Меркелова седела на војној почасти

У јавности се четврти мандата Ангеле Меркел доводи у питање због њених напада дрхтавице и многи се питају да ли ће се социјалдемократе повући из владајуће коалиције, коју многи чланови те лево оријентисане странке желе да напусте.

Браун ипак очекује да ће социјладемократе остати у коалицији са конзервативним блоком Ангеле Меркел, Хришћанско-демократском унијом.

Он је рекао да не верује да ће Социјалдемокртаска партија окренути леђа у тренутку када немачка влада мора да се позабави Брегзитом и да помогне обликовању европске будућности када наредне године преузме председавање Европском унијом.