Покренута велика антимонополска истрага против Амазона

Танјуг

среда, 17. 07. 2019. у 14:50

Покренута велика антимонополска истрага против Амазона

AP Photo

Европска комисија је од септембра прошле године тражила повратне информације од трговаца и произвођача, у настојању да се дубље позабави пословном праксом Амазона
Европска комисија покренула је данас велику антимонополску истрагу против Амазона због сумњи да злоупотребљава податке других трговаца који своје производе продају на тој платформи.

"Одлучила сам да пажљиво размотрим пословне праксе Амазона и његову двоструку улогу као продајног места и трговца, као и да проценим њихову усклађеност са правилима ЕУ о конкуренцији", изјавила је европска комесарка за заштиту конкуренције Маргрет Вестагер, а преноси британски "Телеграф".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Побуна у компанији најбогатијег човека света: Ова технологија не сме да падне у руке владе

Истрага ће се фокусирати на две ствари - прво на Амазонове стандардне уговоре са трећим трговцима, а затим на начин на који Амазон бира производе за своју функцију "буy боx", односно за дугме "додај у корпу", које купцима омогућава да директно додају неки артикал у своју корпу за куповину.

Европска комисија је од септембра прошле године тражила повратне информације од трговаца и произвођача, у настојању да се дубље позабави пословном праксом Амазона и истражи дуалну улогу те компаније, која је истовремено продавац и домаћин ривалским трговцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације