БРИСЕЛ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


Немачка политичарка Урсула фон дер Лајен изабрана је за нову председницу Европске комисије. За њу је гласало 383 од 733 присутна посланика Европског парламента.

- Поверење које сте ми дали је поверење Европи, јакој Европи од севера до југа и од истока до запада - била је прва реакција новог лидера европске владе.

У преподневним сатима у уторак, она је представила свој програм и визију.

- С великим поштовањем гледам на настојања средњоевропских и источноевропских земаља, које су уложиле огроман труд, и још увек га улажу, да постану чланице ЕУ, "шенгена" и еврозоне и када испуне критеријуме, то достигнуће треба наградити.

То је, између осталог, поручила пре гласања у уторак увече о избору за будућу председницу Европског парламента, немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен, представљајући свој програм.

Више посланика, међу којима су неки били и из нашег региона, желело је да зна какав је став Урсуле фон дер Лајен о питању проширења, а било је и оних који су истакли важност наставка овог процеса због стабилности Европе, као и потребе да се одговарајућа средства усмере у том правцу.

Представљајући свој програм, она је између осталог истакла намеру да се бори против климатских промена, за социјалну правду, родну равноправост, бескомпромисну владавину права и ефикаснију спољну политику.

Залаже се и за то да се рок за "брегзит" поново помери, уколико је то потребно ради договора.

Прочитајте још - ГЛАСАЊЕ У СТРАЗБУРУ: Дан одлуке за Урсулин програм

Урсула фон дер Лајен има абмицију да Европа до 2050. буде климатски чиста, а најавила је и "зелени споразум за Европу" већ у првих сто дана своје владавине.

Жеља су јој и фонд за социјално угрожене и боља заштита оних који остану без посла.

После њеног излагања, на пленарном заседању је покренута велика дебата. Посланици су изрекли доста критика, иако је њен говор истовремено био праћен и аплаузима.

Најкритичнији су били "зелени" и евроскептици. Многи су замерили на занемаривању принципа "шпиценкандидата", на основу чега је она договором шефова држава или влада добила предност у односу на Манфреда Вебера и Франса Тимерманса. Нове чланице нису биле задовољне ни због географске неравноправности у именовању званичника.

ЛАГАРДОВА ПОДНЕЛА ОСТАВКУ

ИЗВРШНА директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард поднела је оставку на ту функцију, две недеље након што је предложена за нову директорку Европске централне банке. Оставка ступа на снагу 12. септембра. Именовање Лагардове треба да одобри Европски парламент. Ако буде изабрана, дужност председника ЕЦБ преузеће од Марија Драгија 31. октобра.

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО НОВОЈ ПРЕДСЕДНИЦИ УРСУЛИ ФОН ДЕР ЛАЈЕН

Председник Александар Вучић упутио је честитку новоизабраној председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, у којој јој је пожелео успех у раду и изразио уверење да ће на најбољи начин бранити интересе ЕУ, те да ће подржавати "и нас који желимо да постанемо њен део".

"Избор на ову важну дужност сведочи о великом поверењу, које је указано колико Вашем искуству, толико и идејама да одговорите на изазове са којима се данашња Европска унија суочава. Уверен сам да ћете на најбољи начин бранити интересе Европске уније и промовисати њене универзалне вредности. Надам се да ћете, радећи на томе да уједињена Европа постане још боље место за живот, подржавати и нас, који желимо да постанемо њен део", навео је Вучић.

Додао је да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије, те да ће она као земља кандидат увек бити поуздан партнер у остваривању заједничких циљева.

"Иако знамо колико је дуг и тежак пут до чланства, постојање европске перспективе представл?а подстицај нашим напорима да Србија буде уређена и успешна земља", поручио је председник Вучић.

Како је навео, Србија ће истовремено, водећи политику мира и сарадње, наставити да се бори за стабилност на Западном Балкану, као основи за економски и сваки други напредак.

Србије је то, подсетио је, показала и тиме што је у потрази за компромисним решењем за питање Косова и Метохије реално и храбро приступила дијалогу са Приштином, уз посредовање Европске уније.

"Надам се да ће, током вашег мандата, уз критику, помоћ и подршку, као и адекватним вредновањем наших политичких и економских реформи, Србија постати земља коју ће Европска унија радо видети као свог равноправног члана", наводи се у честитки председника Вучића.

КАО ЈУГОСЛАВИЈА

ХРВАТСКА посланица Ружа Томашић је поручила да је неке најаве Урсуле фон дер Лајен, укључујући и оне о политичкој интеграцији, заједничкој војсци и већим радничким правима, подсећају на време кад је живела у Југославији.

- А знамо како се то завршило - закључила је Томашићева.