БЕЛА кућа формално је номиновала Марка Еспера за министра одбране. Еспер би требало да попуни место упражњено оставком Џима Матиса пре седам месеци, што је довело до незабележеног периода нестабилности на највишем нивоу у Пентагону.

Пентагон је у саопштењу навео да тренутком номиновања Марка Еспера за нову дужност он престаје да буде вршилац дужности министра одбране. Ту функцију је обављао од прошлог месеца.

Уместо Еспера, за вршиоца дужности министра одбране биће постављен Ричард Спенсер, који од августа 2017. обавља функцију цивилног челника америчке Ратне морнарице.

Очекује се да Спенсерово министровање буде кратког века, пошто би Еспер већ сутра требало да буде потврђен као нови шеф Пентагона. Чим Еспер положи заклетву, Спенсер ће се вратити Ратној морнарици.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЕНТАГОН: Нуклеарно и конвенционално оружје као заштита од руских крстарећих ракета


Од одласка Матиса, пре седам месеци, америчка нација се суочила са потенцијалним оружаним сукобом с Ираном.

Ово је, иначе, најдуже чекање новог министра у историји Пентагона.

Узроци овакве ситуације су различити, али без обзира на све, вакуум који се створио у вођству Министарства одбране почео је да брине чланове Конгреса и друге званичнике, при чему се јавља осећај да нешто није у реду у критично важном делу америчке владе у тренутку глобалне неизвесности, истичу медији у САД.