НЕМАЧКИ ПРЕДЛОГ: Коалиција вољних ће примати избеглице?

И. С.

понедељак, 15. 07. 2019. у 21:29

НЕМАЧКИ ПРЕДЛОГ: Коалиција вољних ће примати избеглице?

Фото АП Избеглице у Риму

Покушај Берлина да се реши проблем илегалних миграната. Курц: Дискутујемо о идејама из 2015. које су пропале

ШЕФ немачке дипломатије Хајко Мас предложио је окупљање држава спремних да помогну у решавању мигрантског проблема.

Према његовом мишљењу, не може се више рачунати на то да ће се све чланице ЕУ ангажовати, будући да земље попут Мађарске и Пољске не желе да приме ниједног мигранта, док Италија одбија да их прима сама. Берлин има нову идеју: да државе вољне да помогну направе неку врсту коалиције.

Прочитајте још: Немачка: Мигранти гађали полицију камењем (ВИДЕО)

Мас, иначе члан Социјалдемократске партије(СПД), изјавио је да је Европи потребан савез оних који су спремни да помогну да би имали обавезујући механизам за расподелу.

Немачка је, поручује Мас, спремна да редовно преузима контингент избеглица спасених у мору.

Томе се одмах успротивио аустријски бивши канцелар, а највероватније и будући, Себастијан Курц.

- Подела миграната у Европи је пропала - рекао је он. - Опет дискутујемо о идејама из 2015. године, које су се показале неспроводивим.

Прочитајте још: Шта се десило са милион избеглица које је Немачка примила?

Курц, баш као и многи немачки демохришћани, сматра да је потребно помрсити конце бескрупулозним кријумчарима и људе након спасавања из мора враћати тамо одакле су дошли, као и сарађивати са афричким државама, како би се тамо омогућиле одговарајуће перспективе.

О свим идејама, па и о овој Масовој, министри унутрашњих послова и правосуђа чланица ЕУ разговараће у четвртак на окупљању у Хелсинкију.

Неславно су пропали покушаји, пре свега званичног Берлина, да од врхунца избегличке кризе пре четири године испослује обавезујуће квоте према којима би свака чланица ЕУ морала да прими одређени број људи.

По Даблинским правилима, дошљаци морају да траже азил у оној земљи ЕУ у коју су прво крочили. То погађа једино јужне чланице - у последње време највише Италију, а раније Грчку, и нешто мање Бугарску, Шпанију и Малту.

АМЕРИЧКА ЗАБРАНА

ВАШИНГТОН је објавио ново правило које забрањује мигрантима да траже азил у САД, ако су претходно путовали кроз другу државу. На стотине хиљада мигрантских породица пролази годишње из Централне Америке, кроз Мексико до САД. Бела кућа тврди да они користе пропусте у правном систему и бесплатно улазе у земљу. Групе за заштиту права миграната оцењују овај потез републиканске администрације као бесправно затварање граница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Saša

15.07.2019. 21:37

Problem bez problema! Baš sve bez odlaganja prebaciti na sever Afrike a svako ko im pomaže visoke novčane i zatvorske kazne. To je jedino fer i pošteno!