Кандидат за председника Европске комисије, немачка политичарка Урсула фон дер Лајен каже да остаје посвећена почетку преговора о учлањењу у ЕУ Северне Македоније и Албаније.


Како преноси македонска телевизија Телма, а на питање групе Прогресивне алијансе социјалиста и демократа (С&Д) у Европском парламенту да ли ће наставити своју посвећеност у отварању преговора ЕУ са С. Македонијом и Албанијом, Фон дер Лајен је рекла да хоће упркос противљењу лидера појединих земаља чланица ЕУ, попут француског председника Емануела Макрона и холандског премијера Марка Рутеа.


У писму упућеном С&Д, уочи гласања у Европском парламенту за њен избор за председника ЕК, Фон дер Лајен наводи да планира да предложи нови пакт ЕУ о миграцијама и азилу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Колико у ЕУ вреди глас грађана?


"Потребан нам је нови начин прерасподеле терета. Потребан нам је нови почетак", наводи она.


Фон дер Лајен је недавно оценила да Западни Балкан мора да се схвати озбиљније, истичући Северну Македонију као "светао пример о позитивним достигнућима",


Говорећи о Преспанском споразуму, она је поручила да тај документ представља "прави европски споразум, заснован на вредностима које има Европа" и којим је, "проблем претворен у могућност".


"Дубоко поштујем храброст и одлучност обе земље да иду напред ка Споразуму из Преспе. Компромиси никада нису лаки, али отварају пут ка бољој будућности. Грчка има дугу и поносну историју. Она је родила европску идеју демократије. Грчка и Северна Македонија пружиле су светао пример о томе шта значи Европа. Сви можемо да учимо из тога", закључила је Фон дер Лајен.