ТРАМП ВРЕЂА ОБОЈЕНЕ: На Твитеру испрозивао жене демократе

И. Станојевић

15. 07. 2019. у 11:22

ТРАМП ВРЕЂА ОБОЈЕНЕ: На Твитеру испрозивао жене демократе

AP Photo

Лидер САД демократским представницама у Конгресу поручио да се врате у опустошена и осиромашена места из којих су дошле. Пелозијева: Председник би желео да Америку поново учини белом

ШЕФ Беле куће Доналд Трамп поново је успео да својим порукама на "Твитеру" изазове буру, овога пута јер је групу демократских представница у Конгресу тамније боје коже назвао изазивачима нереда и поручио им да се "врате у опустошена и осиромашена места из којих су дошле!"

- Баш је занимљиво видети те "напредне" демократе у Конгресу, који су дошли из земаља чије су владе тоталне катастрофе, како говоре људима у САД, која је највећа и најмоћнија нација на планети, како треба водити владу - написао је Трамп. - Зашто се не вратите одакле сте дошле?

Прочитајте још - Трамп: Ако демократе покушају опозив, идем на Врховни суд

Овај најновији расистички гаф лидера америчке администрације надмашио је читав низ оних које је починио током своје председничке кампање и, потом, као први човек САД.

Поред увреде, амерички председник је овим изрекао и лаж, јер су вербално нападнуде жене, Александрија Оказио-Кортес, демократа из Њујорка, и њене истомишљенице, Ајана Презли из Масачусетса и Рашида Тлаиб из Мичигена, рођене и одрасле у САД. Једино је Илхан Омар из Минесоте рођена у Сомалији, а са 12 година се доселила са родитељима у Америку.

Трамп, додуше, није ове даме експлицитно "прозвао", али се медији у САД слажу у оцени да се и без тога са сигурношћу може тврдити да су у питању управо ове демократске посланице.

Трампове увреде, исписане на "Твитеру", оне су оштро осудиле, на тренутак заборављајући своје унутрашње раздоре. У осуду овог преседниковог вербалног експеримента са великим последицама, устале су и остале демократе широм САД. Представник демократа Бен Реј Ладзан оцењује, тако, да је порука Доналда Трампа расистичка и ксенофобична. Он је прецизирао да су демократски посланици амерички држављани које је бирао народ САД и да, као такви, морају да буду уважавани.

- Председник хоће Америку поново да учини белом - упозорила је Ненси Пелози, вођа демократске мањине у Представничком дому америчког Конгреса и трећа најутицајнија особа у САД, после председника и потпредседника државе.

Главна мета Трампових вербалних "двоцевки" овог пута, Окасио-Кортесова, прокоментарисала је да Трамп "не може да замисли Америку која укључује нас".

Коментар је имала и британска премијерка Тереза Меј, која сматра да је "потпуно неприхватљив" језик који је Трамп користио у низу твитова о посланицама у Конгресу из редова демократа које су мигрантског порекла.

О КИНЕСКИМ ЦАРИНАМА

ТРАМП је у једном од твитова којима је изазвао реакције написао да је увођење такси на кинеску робу од стране САД довело до тога да је кинески привредни раст у другом кварталу буде најслабији у претходних 27 година. "Зато компаније сада напуштају Кину и зато Кина жели сада да постигне споразум", написао је Трамп.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

POTPUNO JE U PRAVU

15.07.2019. 11:33

STO JESTE JESTE, u mnogim useljenickim drzavama doseljenici pocnu da prave sranja, i traze veca prava od starosedeoca, to se navise izrazava u evropi.

Иван ГМ

15.07.2019. 13:46

Реално ако хоће да је врати у првобитно стање онда треба да је обоји у црвено.