Меркелова одала почаст неуспелим атентаторима на Хитлера

Тањуг

недеља, 14. 07. 2019. у 22:54

Меркелова одала почаст неуспелим атентаторима на Хитлера

Немачка канцеларка Ангела Меркел Фото Тањуг/АП

"Дојче веле" наводи да се ове године 20. јула обележава 75. годишњица неуспелог покушаја атентата на Хитлера
Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да Немци имају дужност да се супротставе десничарским екстремистима баш као што су то пре 75 година учиниле снаге отпора организујући атентат на тадашњег нацистичког вођу Адолфа Хитлера.

"Дојче веле" наводи да се ове године 20. јула обележава 75. годишњица неуспелог покушаја атентата на Хитлера, а поводом те годишњице Меркелова је позвала на снажно противљење свих делова немачког друштва поновном уздизању десничарског екстремизма.

Немачка канцеларка је у обраћању одала почаст онима који су се противили фиреровој владавини и предузели акције.

"Следећи своју савест они су обликовали део немачке историје који би у супротном био искључиво одређен тамом националсоцијализма", истакла је Меркелова и нагласила да и данас постоји дужност да се устане против свих оних тенденција које желе да униште демократију.

Подсећа се да је 20. јула 1944. године, у Хитлеровом штабу у Пруској, постављена бомба која је требало да га убије и тиме нацистичка странка буде скинута са власти.

Циљ немачких војних официра било је убиство Хитлера и покретање "Операције Валкира" за извршење националног плана за преузимање власти и примирја са савезницима.

Атентат није успео, Хитлер је само лакше рањен, а пуковник Клаус Шенк Граф вон Штауфенберг, који је осмислио напад, као и 200 његових помагача су погубљени.

Меркелова је казала да им Немачка дугује захвалност, истичући да послератни устав земље можда не би постојао без таквих акција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Čika Velja

14.07.2019. 23:06

A gde su tad bili silni milioni Nemaca ,kad atentatore na Hitlera mozes izbrojati na prste obe ruke???