ХАЛКИДИКИ СЕ ВРАЋА У НОРМАЛУ: Има струје,воде,девојчица стабилно,потврде о штети

Тањуг

недеља, 14. 07. 2019. у 09:40

ХАЛКИДИКИ СЕ ВРАЋА У НОРМАЛУ: Има струје,воде,девојчица стабилно,потврде о штети

Грчко полуострво Халкидики Фото Тањуг/АП

Живот се полако враћа у нормалу на грчком полуострву Халкидики, које је недавно погодило снажно невреме када је живот изгубило седам особа.


У деловима грчког полуострва Халкидија, које је 10. јула погодило велико невреме, ситуација је стабилизована, здравствено стање повређене српске девојчице је стабилно, а грађани којима су оштећени аутомобили треба да контактирају своје осигуравајуће куће и прибаве од ватрогасне службе потврде о штети, саопштило је данас Министарство спољних послова Србије.

Наводи се да је конзул-жеран Србије у Солуну Драгана Глишић, по налогу првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића, обишла у суботу делове Халкидикија које је погодило невреме.

У Неос Мармарасу, које је у том делу Грчке највише погођено невременом, конзул Србије срео се с представником туристичке агенције "Сабра", који је пренео да се ситуација стабилизовала и да је обезбеђена струја и вода.

Представник "Сабре" истакао је да је срећа да нико није страдао, будући да је тај део Грчке погодио ветар ураганске јачине.

У Неа Мудањи конзул Србије обишла је здравствену установу уверивши се да нема задржаних српских држављана.

Конзул Глишић састала се са шефом цивилне заштите задуженим за полуострво Касандра Х. Серитисом који је потврдио да је ситуација стабилна, и да струју и воду има 95 одсто полуострва.

Истакао је да се не очекује у наредним данима невреме такве јачине, а да ће ванредна ситуација уведена 10. јула трајати између 15 и 20 дана, али не због опасности по људске животе, већ због одштетних захтева за имовину, возила, путева и оштећене инфраструктуре.

Највише грађана жалило се на оштећена кола.

Први корак јесте да грађани контактирају своју осигуравајућу кућу која треба да пошаље вештака да процени штету на возилу. Други корак је прибављање потврде о штети, која се може добити у ватрогасној служби између Касандре и Афитоса (Касандриа, 63077 Халкидики, тел; 0030 237 40 22 19), наводи се у саопштењу.

Конзул Драгана Глишић разговарала је и са директором здравствене установе у којој је смештена повређена девојчица, држављанка Србије, од кога је добила уверење да је њено здравствено стање стабилно, каже се у саопштењу МСП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)