Шојгу прави руски Холивуд

Бранко Влаховић

14. 07. 2019. у 14:38

Министарство одбране Русије финансира градњу филмског студија за снимање ратних филмова. Продукција ће бити препуштена професионалцима у послу, најпознатијим режисерима

Шојгу прави руски Холивуд

Сергеј Шојгу, министар одбране Русије - Фото Министарство одбране Русије

МИНИСТАРСТВО одбране Русије планира да створи "армијски Холивуд", за снимање филмова у којима се величају подвизи руских војника и официра. План је да се формира филмски студио у Подмосковљу, у парку "Патриот". У Русији су свесни да су захваљујући богатој филмској продукцији Американци успели да убеде не само свој народ, већ и многе друге како су они ослободили цели свет од Хитлера, без обзира на то што је недавно председник Трамп признао историјску чињеницу да су Совјети имали више жртава у Другом светском рату него сви остали заједно.

Да се не би заборавио допринос Руса у борби против исламских терориста у Сирији и у другим земљама, у Москви су одлучили да о томе снимају филмове који ће се приказивати у биоскопима и на ТВ екранима.

- Стално добијамо предлоге да снимамо историјске филмове, сугерише нам се да снимамо филмове о Првом светском рату. Али, ми желимо да осим историјских филмова снимамо и уметничке, затим филмове о савременој руској армији и херојима који се боре против чудовишног монструма - међународног тероризма - изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

НАЧЕЛНИК Главне политичке управе и заменик министра одбране Андреј Картаполов потврдио је да ће ускоро почети да се снима филм о подвизима руских војника и официра у рату против исламских терориста у Сирији. Којем ће режисеру поверити тај задатак, засада не говоре.

Кадар из руског филма "Горјунов" из 2013. године - Фото Промо


Разлог што армија отвара свој студио је што у филмској продукцији у Русији само мали број филмова обрађује војну проблематику. Генерали имају озбиљну примедбу: продуценти штеде на војним консултантима, па филмови о армији који су снимани у последње време имају доста пропуста.


- Гледао сам филмски серијал о "Морским ђаволима" и очекивао драматичне сцене руских морских диверзаната. Али, сценарист и режисер су те морске диверзанте уместо у води видели по неким селима где се боре са сеоским криминалцима, а морали су да знају да то раде полицајци - каже генерал Андреј Картополов.


КРИТИЧАРИМА идеје да руска војска створи "свој Холивуд" експерти поручују да Министарство одбране САД и те како учествује у прављењу филмова о војној проблематици. Сценаристи своје радове носе на "читање" у Пентагон. Ако експерти оцене да је пројекат добар, режисери добијају војну технику и остале "реквизите" за снимање филма.Руси имају сасвим другачији план, јер ће студио за снимање филмова бити војни и средства ће добијати из војног буџета. "Дежурни критичари" сматрају да Министарство одбране не би требало да се бави и филмском продукцијом, већ да тај посао препусти професионалцима, поручујући да би такви филмови могли бити мање квалитетни. Скептицизам нема основа, јер војне филмове неће снимати официри већ професионални режисери, а у њима ће глумити познати руски глумци.

АКО се уђе у филмске архиве совјетског времена, може се констатовати да су снимљени бројни добри ратни филмови које памте старије генерације. Готово у свим совјетским републикама су постојали филмски студији. Осим што су такве филмове радо гледали грађани СССР-а, приказивани су са успехом и у иностранству. Испод таквих ремек-дела на филмској траци потписивали су се признати совјетски режисери, који су знали да одаберу квалитетне глумце.

Неке совјетске ратне филмове и данас воли ТВ публика. Филм "У рат иду само старци" је међу најпопуларнијим, како се изјаснило 26 одсто Руса у анкети коју је, уочи Дана победе, Сверуског центра за проучавање јавног мњења. За своје омиљене филмове о рату Руси наводе и "А овде су зоре тихе", "Они су се борили за отаџбину", "Т-34", "Официри"... Велики успех имао је и "Снег који гори", па потресна филмска прича "Иваново детињство" о дечаку који је у рату изгубио оба родитеља. Снимани су и серијали који су имали велику гледаност, па их и данас са задовољством публика прати на ТВ екранима, попут "17 тренутака пролећа" у коме се приказује борба руских обавештајаца против Немаца.


ГЛУМИЦА ОЧАРАЛА ТИТА

СОВЈЕТСКИ ратни филм "Ноћ над Београдом" био је врло популаран и у Југославији. Режисер Леонид Луков је у том филму ангажовао Татјану Окуњевску (на слици), која је опчинила Тита. Као познатој глумици совјетске власти су јој дозволиле да 1946. оде на турнеју у шест социјалистичких земаља. Тако је стигла и у Београд. Она је касније причала како јој је Тито после премијере предлагао да остане и живи са њим. У то време она је имала 31 годину. Иако није прихватила Титову понуду, он јој је преко амбасадора СФРЈ у Москви често слао букете ружа.

Кад су 1948. покварени односи између СССР-а и Југославије, у децембру је Татјана Окуњевскаја завршила у логору. Није је заштитио ни моћни Лаврентије Берија који јој је био љубавник. Наводно, тако јој се осветио министар државне безбедности СССР-а Абакумов јер му је због насртљивости у хотелу "Москва" развалила шамарчину. Била је осуђена за непријатељску пропаганду на десет година затвора - одлежала је пет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације