Вођа Хезболаха најавио смањење броја бораца у Сирији

Бета

субота, 13. 07. 2019. у 17:15

Вођа Хезболаха најавио смањење броја бораца у Сирији

Фото АП

Шеф либанског Хезболаха Хасан Насралах рекао је да је смањио број својих бораца у Сирији, где се боре на страни сиријских владиних снага
Шеф либанског Хезболаха Хасан Насралах рекао је да је смањио број својих бораца у Сирији, где се боре на страни сиријских владиних снага.

"Присутни смо у свим зонама где смо били присутни раније. И даље смо тамо, али нема више потребе да будемо у толиком броју ако више за то нема стварне потребе", рекао је Насралах у интевјуу објављеном на телевизији ал Манар, телевизији те моћне шиитске формације.

Он је рекао да ће, ако буде потребно, сви борци који су тамо били да се врате у Сирију. Припадници Хезболаха боре се у суседној Сирији од 2013. године.

Није навео за колико је смањен број бораца.

Сиријске власти које подржава Русија али и Иран и либански Хезболах, односе све више победа над побуњеницима и екстермистима, оне су у последње две године и повратиле контролу над готово две трећине сиријске територије.

Насралах је рекао и да Хезболах не учествује у борбама у провинцији Идлиб на северозападу Сирије. Та област још није под контролом Дамаска и већином је у рукама групе Хајат Тахрир ал Шам, бившег сиријског огранка Ал Каиде. Последњих недеља се ту воде жестоке борбе.


Вођа Хезболаха дао је ову изјаву три дана после објаве Вашингтона о увођењу санкција против представника тог покрета који САД сматра терористичким. САД су у уторак увеле санкције против двоје посланика Хезболаха оптужујући их да искоришћавају либански политички и финансијски систем у корист тог шиитског покрета и Ирана.

Хасан Насралах,AP

САНКЦИЈЕ САД СУ УВРЕДА ЗА ЛИБАН


Лидер Хезболаха Хасан Насралах изјавио је да санкције САД наметнуте двојици посланика из његове организације јесу увреда за либанске државне институције које ће морати да се бране.

Први пут је Министарство финансија САД казнило посланике Хезболаха, објаснивши да су осумњичени за коришћење својих позиција за циљеве организације која има подршку Ирана и да подржавају "малигне активности" Техерана.

Насралах је касно синоћ интервјуу рекао да таква тактика неће потиснути његову оргнизацију јер је Хезболах "велика снага" која представља велики сегмент друштва и њени изабрани званичници уживају широку популарност, пренео је АП.

Он је рекао и да је Хезболах "главни извор снаге Либана" одговарајући на питање да ли ће се либанска држава повиновати притиску због претњи новим санкцијама.

Вођа Хезболаха сматра да ће санкције само појачати отпор те организације.

Он је такође упозорио да би Израел могао бити увучен у рат између САД и Ирана и „збрисан“ у таквом сукобу, пренели су израелски медији.

"Иран је у стању да жестоко бомбардује Израел", рекао је Насралах у интервјуу који је емитовала телевизија Хезболаха Ал-Манар, додавши да ће Американци поново размислити када схвате да би такав рат могао збрисати Израел.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације