Пенс, мигранти у кавезима и темпирана бомба (ВИДЕО)

Танјуг

субота, 13. 07. 2019. у 14:42

Пенс, мигранти у кавезима и темпирана бомба (ВИДЕО)

Print screen Youtube

Потпредседник САД Мајк Пенс обишао је два прихватна центра за мигранте на граници са Тексасом, укључујући и станицу Граничне патроле где се више стотина мушкараца налази у кавезима
Потпредседник САД Мајк Пенс обишао је два прихватна центра за мигранте на граници са Тексасом, укључујући и станицу Граничне патроле где се више стотина мушкараца налази у кавезима.

Како преноси АП, поједини су се пожалили Пенсу да су гладни и да су у кавезима дуже од 40 дана.

"Видите, ово су тешке ствари. Знао сам да ћемо видети систем који је преоптерећен. Преоптерећен је и због тога Конгрес мора да делује", рекао је Пенс.

Из Пенсовог кабинета кажу да је његов обилазак део кампање да се покаже да администрација америчког председника Доналда Трампа пружа адекватну негу мигрантима, али АП наводи да ће слике којима је Пенс посведочио изазвати нове критике на рачун услова у којима мигранти бораве.

Агенција наводи да су мигранти, када су угледали да новинари улазе, почели да вичу да су затворени више од 40 дана, да су гладни и да желе да оперу зубе.

Мигранте чувају граничари са маскама преко лица.

АП додаје да су новинари изведени из просторије за мање од минут и по.


Новинар "Вашингтон поста" посведочио је да у кавезима има толико људи да не могу сви да легну на бетон.

Читава сцена подсећа на налазе америчког државног инспектора, који је прошле недеље објавио извештај о стању у станицама америчке Граничне патроле надомак реке Рио Гранде, укључујуићи и станицу коју је Пенс посетио, пише АП.

У извештају је цитиран неименовани владин званичник, који је ситуацију описао као "темпирану бомбу".Мајкл Бенкс, начелник станице Граничне патроле коју је обишао амерички потпредседник, рекао је да је мигрантима дозвољено да зубе перу једном дневно и да након туширања добијају дезодоранс.

Признао је да се доста миграната није купало по 10 или 20 дана.

Председник САД Доналд Трамп изјавио је у петак да је сврха Пенсовог обиласка да се демантују медијски наводи да мигранти живе у лошим условима у прихватним центрима.

"Препуни су јер има доста људи, али су они у добром стању", рекао је Трамп, жалећи се на "лажне репортаже" листа "Њујорк тајмс".

Поред станице Граничне патроле, Пенс је посетио још један прихватни центар у коме мигранти живе у белим шаторима. Већина породица која је одведена у овај прихватни центар требало је да буде пуштена након 72 сата.

Пенс је новинарима рекао да је већина миграната у овом центру изјавила да се особље према њима добро опходи.

"И док у Вашингтону чујемо поједине демократе да прихватне центре називају ''концентрационим логорима'', оно што смо данас видели је да је ово центар који пружа негу и којим сваки Американац може да се поноси", рекао је он.

Пенс је потом изјавио да је затражио више новца од Министарства унутрашњих послова САД, пре свега због превеликог броја људи у центрима.

Трампова админстрација нашла се на тапету и због услова у прихватном центру у Клинту у држави Тексас, где деца проводе време у прљавштини и чувају млађе од себе због превеликог броја људи.АП наводи да је најмање петоро деце преминуло у државним прихватним центрима.

Ове године забележен је рекордни прилив миграната из централне Америке, који беже од насиља, сиромаштва и суше. Америчка Гранична патрола привела је скоро 133.000 миграната, који су потом спровођени у прихватне центре.

Центри су брзо попуњени што је, како наводи АП, довело до тога да многи мигранти живе у неприхватљивим условима, неретко доста дуже од 72 сата које прописује закон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације